Втори референдум за независимост може да се проведе в Шотландия, ако проучванията покажат устойчива тенденция, че 60% или повече процента от шотландците искат неговото провеждане, съобщава британският министър по шотландските въпроси Алистър Джак пред Politico.

"Ако се види, че 60% от населението последователно се стремят към провеждане на референдум - не да искат независимост но да искат да има референдум, и това продължи през достатъчно дълъг период, аз бих признал, че има желание за провеждане на референдум", коментира Джак, като допълва, че ситуацията в момента не дава основания за провеждане на ново допитване.

Националната партия на Шотландия настоя за нов референдум още след поражението при първия през в 2014 г. и особено след решението за Брекзит.

Позициите на привържениците на независимостта се засилиха допълнително ,след като в началото на тази година шотландските партии, отстояващи тази кауза, получиха мнозинство в местния парламент. Те заявиха ,че трябва да има втори референдум още през първата половина от мандата на парламента, който продължава 5 години.

Задава се нов вот за независимост на Шотландия, националистите най-силни след изборите

Задава се нов вот за независимост на Шотландия, националистите най-силни след изборите

Никола Стърджън ще продължи да натиска за втори референдум за независимост

Правителството в Лондон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън упорито отхвърляха всеки призив за нов референдум, въпреки намерението на шотландското правителство да внесе законопроект за провеждането му в парламента на Шотландия.

Сега министър Алистър Джак за първи път допуска провеждането на ново допитване, макар и с много условности.

Борис Джонсън убеждава, че повечето шотландци не искат нов референдум за независимост на Шотландия

Борис Джонсън убеждава, че повечето шотландци не искат нов референдум за независимост на Шотландия

Такъв референдум щял да е безразсъден и безотговорен