Британският премиер Борис Джонсън обяви, че повечето хора във Великобритания не смятат, че сега е подходящо време да се проведе втори референдум за независима Шотландия, говорейки в навечерието на изборите за нейния парламент, информира "Ройтерс".

"Мисля, че повечето хора в Шотландия, повечето хора в цяла Великобритания, смятат, че... докато заедно излизаме от пандемия, не е моментът да имаме безразсъден, и смятам безотговорен, втори референдум", подчерта Джонсън пред журналисти по време на пътуване до централната част на Англия.

Шотландците ще се отправят към урните утре, за да гласуват за нов състав на парламента, на избори, на които шотландските политици влизат в битка за 129 депутатски места.

Нова партия в Шотландия обещава да натиска за независимост

Нова партия в Шотландия обещава да натиска за независимост

Основната партия също желае независимост

Шотландската национална партия, чийто манифест се фокусира върху "програма за трансформационна политика", е на път да спечели своя четвърти пореден управленски мандат.

"Преизбрано правителство на Шотландската национална партия ще проведе референдум след пандемията. Ще осигурим прехвърлянето на правомощия, за да поставим референдума извън всяко правно оспорване. А ако Борис Джонсън се опита да го блокира, ние енергично ще защитим демократичните права на шотландския народ...", настояха от Шотландската национална партия относно плана си за провеждане на втори референдум за независимост "след приключване на COVID кризата".

Още през април първият министър на Шотландия Никола Стърджън и лидер на Шотландската национална партия заяви, че Джонсън няма да има "никакво демократично, електорално или морално оправдание" да откаже втори референдум в Шотландия, ако гласоподавателите подкрепят шотландски парламент на 6 май, който ще се стреми към независимост.

Правителството на Шотландия публикува проектозакона за втори референдум за независимост

Правителството на Шотландия публикува проектозакона за втори референдум за независимост

И за момента британското правителство оказва да даде съгласието си за нов референдум

"След тези избори, ако има просто, демократично мнозинство в шотландския парламент за референдум за независимост, няма да има никакво демократично, електорално или морално оправдание за Борис Джонсън или някой друг да блокира правото на хората в Шотландия да решават собственото си бъдеще", каза тя, обявявайки партийния манифест.

Шотландската национална партия, шотландските консерватори, ръководени от Дъглас Рос, шотландските лейбъристи, водени от Анас Саруор, шотландските либерални демократи, ръководени от Уили Рени, и шотландските зелени, ръководени от техните съпредседатели Патрик Харви и Лорна Слейтър са сред основни конкуренти за депутатски места.

Най-новите попълнения в списъка включват партия "Реформа в Обединеното кралство", водена от Мишел Балантайн, партия "Алба", водена от бившия първи министър и бивш лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд, и "Всички за единство", ръководена от Джордж Галоуей.

Шотландия плаща висока икономическа цена при независимост

Шотландия плаща висока икономическа цена при независимост

Икономиката на Шотландия ще губи по най-малко 11 милиарда британски лири на година