Икономиката на Шотландия ще губи по най-малко 11 милиарда британски лири на година, ако стане независима държава. Това е повече от два пъти от щетите вследствие на Брекзит, прогнозира екип от икономисти, пише "Гардиън".

Шефът на консерваторите в Шотландия нападна Стърджън за втория референдум за независимост

Шефът на консерваторите в Шотландия нападна Стърджън за втория референдум за независимост

Това било безразсъдно точно сега по време на пандемията

В доклада на Лондонското училище по икономика и Градския университет на Хонконг пише, че напускането на общия пазар на Великобритания ще засегне икономиката на Шотландия два-три пъти по-тежко от напускането на ЕС. Отражението върху търговията с Великобритания и ЕС ще свие икономиката на Шотландия дългосрочно между 6,3% и 8,7 на сто. Това е еквивалентно на загуба между 2000 и 2800 британски лири на глава от населението на година. Населението на Шотландия е близо 5,5 милиона души и загубите ще са между 11 милиарда и 15,4 милиарда британски лири.

За Шотландия ще е малко по-добре, ако се присъедини към ЕС в сравнение, ако остане извън Общността и Великобритания, но ще бъде изключително трудно търговията с ЕС да възстанови загубите при прекратяване на търговията с Обединеното кралство. Великобритания е най-големият и най-важният търговски партньор на Шотландия. 61% от износа и 67% от вноса на Шотландия е свързан с Обединеното кралство, което е около четири пъти повече от търговията с ЕС. Независимостта ще увеличи търговските разходи с останалата част от Великобритания от 15 до 30%.

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

314-годишният съюз между Англия и Шотландия е под въпрос