Британският премиер Борис Джонсън се отправя към Шотландия в четвъртък в опит да спре нарастващата подкрепа за поредния референдум за независимост, като твърди, че пандемията COVID-19 е показала предимствата от това да останат заедно, съобщава "Ройтерс".

Отношенията, които обвързват Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия заедно в икономика от 3 трилиона долара, са силно обтегнати както от Брекзит, така и от Джонсън, които се бори с пандемията от коронавирус.

Проучванията на общественото мнение показват, че по-голямата част от шотландците биха подкрепили независимостта, въпреки че Джонсън многократно е казвал, че сега не е моментът за поредния референдум, който може да унищожи повече от 314-годишния съюз между Англия и Шотландия.

Шотландия се надява скоро да се върне в ЕС

Шотландия се надява скоро да се върне в ЕС

Шотландия ще бъде партньор и строител на мостове

Преди своето посещение, което бе критикувано от шотландските националисти, Джонсън каза, че Шотландия като част от Обединеното кралство е получила достъп до коронавирусна ваксина, разработена от Оксфордския университет и дозите се прилагат от споделените въоръжени сили, които създават 80 нови центъра за ваксини в Шотландия.

"Събрахме се, за да победим вируса. Взаимното сътрудничество в Обединеното кралство през цялата тази пандемия е точно това, което хората от Шотландия очакват и върху това съм фокусиран", обясни Джонсън.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън критикува пътуването на Джонсън, поставяйки под въпрос дали причините за посещението му са "наистина важни" и аргументирайки, че това е лош пример за обществеността.

Стърджън, която управлява полуавтономното правителство на Шотландия, се надява, че силното представяне на нейната шотландска национална партия на избори за парламента на страната през май ще й даде мандат да проведе втори референдум.

Ако Шотландия гласува за независимост, това би означавало, че Обединеното кралство ще загуби около една трета от земята и почти една десета от населението си - точно както шестата по големина икономика в света се бори с въздействието на Брекзит.

Джонсън: Шотландия с нов референдум за независимост след едно поколение

Джонсън: Шотландия с нов референдум за независимост след едно поколение

Според моя опит референдумите в тази страна не са особено приятни събития

Джонсън, който би трябвало да се съгласи на нов референдум, заяви, че няма нужда от ново гласуване, след като независимостта бе отхвърлена от шотландските избиратели през 2014 г.

На референдум през 2014 г. Шотландия гласува против независимостта с 55% на 45%. По-голямата част от шотландците подкрепиха оставане в Европейския съюз в последвалото гласуване за Брекзит през 2016 г., подкрепяйки исканията на шотландските националисти за нов вот за независимост, след като Обединеното кралство като цяло гласува за напускане.

Опитите на шотландските националисти да наложат промяна в конституцията на Обединеното кралство са голямо разсейване, докато правителството се бори с COVID-19, коментира Майкъл Гоув, висш министър в кабинета на Джонсън. "В момента, когато даваме приоритет на борбата срещу болестта, а също и на необходимостта от икономическо възстановяване след време, говоренето за промяна на конституцията и т.н. е просто голямо разсейване".

Гоув заяви, че Джонсън е най-добрият водач който може да задържи целостта на Обединеното кралство.

Проучване: Уелс иска обратно в ЕС

Проучване: Уелс иска обратно в ЕС

45% се определят като уелсци, 41% като британци, а 6% като англичани