Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че се надява скоро да се върнат в Европейския съюз като независима държава, след като Великобритания напусна Общността, информира АФП.

"Като независим член на Европейския съюз, Шотландия ще бъде партньор и строител на мостове", пише Стърджън на сайта на нейната партия.

Според нея все повече хора в Шотландия вярват, че ЕС най-добре може да отговори на стремежите им.

Парламентът на Шотландия гласува против споразумението с ЕС

Парламентът на Шотландия гласува против споразумението с ЕС

Въпросът не касае шотландския парламент

Ние не искахме да напускаме и се надяваме да се присъединим отново най-скоро като равноправен партньор, подчерта Стърджън.

Шотландците отхвърлиха независимост на референдум през 2014 г., но Брекзит и действията на британското правителство в борбата с коронавируса увеличиха подкрепата за отцепване, като повечето социологически проучвания сочат, че мнозинството подкрепя отделяне от Обединеното кралство.

Изборите за шотландски парламент ще се проведат през май 2021 г.. Шотландската национална партия на Стърджън се очаква да се представи силно, което ще се приеме като мандат за организиране на още един референдум за независимост.

Шотландия заклейми сделката между ЕС и Великобритания като акт на "икономически вандализъм"

Шотландия заклейми сделката между ЕС и Великобритания като акт на "икономически вандализъм"

Шотланците пак изтъкнаха правото си на самоопределение

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заявява, че гласуването през 2014 г., когато 55% срещу 45% шотландци гласувах против независимост, е решаващото събитие за поколение и правителството му подчертава, че не трябва да има нов референдум в близко бъдеще.

Лондон трябва да даде одобрението си за всеки плебисцит.

Последните социологически проучвания показват, че се увеличава подкрепата за независимост. Но присъединяване към ЕС няма да бъде проста формалност. Шотландия има сериозен фискален дефицит.

С Брекзит Британия гони Шотландия от Обединеното кралство

С Брекзит Британия гони Шотландия от Обединеното кралство

Ако Шотландия е независима и се присъедини към ЕС ще е "строител на мостове между Британия и ЕС"

Ние сега сме изправени пред "твърд" Брекзит против волята ни, най-лошият момент в разгара на пандемия и икономическа рецесия. От дълго време британските правителства насочват Шотландия в грешната посока, което кулминира с Брекзит. Не е изненадващо, че много хора в Шотландия смятат, че това трябва да се прекрати, добави Стърджън.