Парламентът на Шотландия гласува против търговското споразумение между Европейския съюз и Великобритания, информират "Гардиън" и Би Би Си.

Въпросът не касае шотландския парламент, но депутатите гласуваха предложение на правителството на Шотландия, в което се казва, че споразумението ще причини сериозни вреди на екологичните, икономическите и социалните интереси на страната. Депутатите подкрепиха меморандум, в който се подчертава, че шотландското правителство не дава законодателното си съгласие.

Шотландия заклейми сделката между ЕС и Великобритания като акт на "икономически вандализъм"

Шотландия заклейми сделката между ЕС и Великобритания като акт на "икономически вандализъм"

Шотланците пак изтъкнаха правото си на самоопределение

Според конвенцията Sewel британският парламент се предполага, че трябва да получи "законодателно съгласие" от парламентите на Уелс, Северна Ирландия и Шотландия, когато прокарва законите, които ги засягат. Но това не е задължително юридически. Конвенцията допуска да не се изисква съгласие при някои обстоятелства.

По-рано днес Камарата на общините прокара законопроекта за споразумението с ЕС. Сега се обсъжда в Камарата на лордовете.

Европейският съюз се подписа под споразумението с Великобритания.

Стана ясно, че британските евроскептици подкрепят сделката с Брюксел.

Малко британци мислят, че търговското споразумение с ЕС е добро за Великобритания, но повечето искат депутатите да го одобрят.