Лидерът на групата на Шотландската национална партия в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) Иън Блекфорд отхвърли споразумението, сключено между Великобритания и Европейския съюз относно търговските им отношения след Брекзит, като "акт на икономически вандализъм" и "първото търговско споразумение в историята, което поставя бариери пред бизнеса, вместо да ги премахва", съобщават британските медии.

"Ако цялата тази Брекзит сага наистина беше свързана със суверенитета, тогава на шотландския народ не може и няма да му бъде отказано нашето суверенно право на това самоопределение", настоя той и добави: "Отричането на демокрацията от консерваторите е позиция, която не може и няма да бъде удържана. Шотландия ще има правото да избира собственото си бъдеще."

Барние: Брекзит ще обезкуражи напускане на ЕС

Барние: Брекзит ще обезкуражи напускане на ЕС

"Има истински разлики между държава членка и трета държава", а ако Британия нарушава споразумения я очакват санкции

Блекфорд изтъкна още: "Сега, когато виждаме мащаба на лошото споразумение за Брекзит, въпросът пред шотландския народ е ясен - от кой съюз иска да бъде част Шотландия? Кое бъдеще ще изберем? Тази счупена Брекзит Великобритания или Европейският съюз?"

"Никой демократ не бива да пречи на това. Никой в ​​тази парламентарна зала, или дори Борис с малко "б", подчерта той, имайки предвид британският премиер Борис Джонсън. 

Блекфорд продължи: "Друг Брекзит балон, който силно се нуждае от спукване, е митът, че напускането на ЕС по някакъв начин ще улесни бизнеса да търгува. Това е буквално първата търговска сделка в историята, която поставя бариери пред бизнеса, вместо да ги премахва."

По-рано този месец Лондон и Брюксел се договориха за търговските си отношения след Брекзит. Европейският съюз вече подписа споразумението, докато Камарата на общините се очаква да го гласува по-късно днес.

С Брекзит Британия гони Шотландия от Обединеното кралство

С Брекзит Британия гони Шотландия от Обединеното кралство

Ако Шотландия е независима и се присъедини към ЕС ще е "строител на мостове между Британия и ЕС"