Шотландия трябва да чака едно поколение за нов референдум за независимост. Това коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън в отговор на призива на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за организиране на ново допитване, информира АФП.

Според моя опит референдумите в тази страна не са особено приятни събития, коментира Джонсън пред Би Би Си.

Шотландия иска да се върне в ЕС – какви са шансовете?

Шотландия иска да се върне в ЕС – какви са шансовете?

Трябва обаче да преодолее няколко препятствия...

Той смята, че те трябва да се провеждат един път на поколение.

Вчера Стърджън заяви, че се надява скоро да се върнат в Европейския съюз като независима държава, след като Великобритания напусна Общността.

Шотландците отхвърлиха независимост на референдум през 2014 г., но Брекзит и действията на британското правителство в борбата с коронавируса увеличиха подкрепата за отцепване, като повечето социологически проучвания сочат, че мнозинството подкрепя отделяне от Обединеното кралство.

Шотландия се надява скоро да се върне в ЕС

Шотландия се надява скоро да се върне в ЕС

Шотландия ще бъде партньор и строител на мостове

Изборите за шотландски парламент ще се проведат през май 2021 г.. Шотландската национална партия на Стърджън се очаква да се представи силно, което ще се приеме като мандат за организиране на още един референдум за независимост.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заявява, че гласуването през 2014 г., когато 55% срещу 45% шотландци гласувах против независимост, е решаващото събитие за поколение и правителството му подчертава, че не трябва да има нов референдум в близко бъдеще.

Лондон трябва да даде одобрението си за всеки плебисцит.

Запитан защо е справедливо да се провежда референдум за еврочленството, а не е възможно за шотландска независимост, Джонсън отговори: "Разликата е, че ние имахме (европейски) референдум през 1975 г. и проведохме друг през 2016 г.".