Лидерът на Шотландската консервативна партия обвини първия министър на Шотландия Никола Стърджън, че поставя своята "партия пред пандемията", като подчерта, че било безразсъдно точно сега да крои планове да проведе втори референдум за независимост, информира "Ройтерс".

Стърджън заяви по-рано, че се надява силното представяне на нейната Шотландска национална партия на изборите за шотландския парламент през май да ѝ даде мандат да проведе втори референдум за независимост от Великобритания.

Британският премиер Борис Джонсън настоя, че няма да одобри втори референдум.

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

314-годишният съюз между Англия и Шотландия е под въпрос

Все още не е ясно дали изборите през май ще се състоят. Шотландия, подобно на останалата част от Обединеното кралство, изпитва затруднения да контролира разпространението на COVID-19.

"Живеем под национална блокада и насред глобална пандемия... Задължение на всички политици е да се обединят и да се съсредоточат върху националните интереси по време на криза", подчерта лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос в реч, излъчена във Facebook.

"Няма как да се измъкнем от това, графикът на този план е безразсъден и безотговорен. Тя постави партията пред пандемията и рискува да навреди на доверието в правителството, когато то е най-необходимо", изтъкна още той, добавяйки, че ще има "нов тласък да ги спрем по пътя им".

Шотландската национална партия настоя, че ще "се противопостави енергично" на всяко правно оспорване от страна на британското правителство.

Шотландия иска компенсации от Лондон за Брекзит

Шотландия иска компенсации от Лондон за Брекзит

Бизнесът е загубил милиарди, шотландците все повече искат независимост

Шотландия гласува да остане в Обединеното кралство през 2014 г., но социологическите проучвания показват, че мнозинството от хората в страната сега подкрепят независимостта. Някои смятат, че Шотландия е изведена от Европейския съюз против волята си от британското правителство.

За разлика от Англия и Уелс, по-голямата част от избирателите в Шотландия подкрепиха оставането в ЕС по време на референдума за Брекзит през 2016 г.

Консерваторите на Джонсън, подобно на основната опозиционна Лейбъристка партия, имат трудна задача да спечелят обратно избирателите в Шотландия. На посещение в Шотландия миналата седмица той каза на националистите да спрат да говорят "безкрайно" за нов референдум за независимост.

Рос заяви, че предизвиква Стърджън към дебат за бъдещето на Шотландия, ако тя не отстъпи от плановете си за референдум.

"Тази година ще трябва да имаме избори, не е необходимо да имаме разделящ референдум", каза той.

Шотландия иска да се върне в ЕС – какви са шансовете?

Шотландия иска да се върне в ЕС – какви са шансовете?

Трябва обаче да преодолее няколко препятствия...