Правителството на Шотландия публикува проектозакона за провеждане на втори референдум за независимост, информира АФП.

Управляващите искат да се проведе вторият референдум след справянето с пандемията, но "през първата половина на мандата на новия парламент".

Шотландската национална партия обяви, че ще се опита да прокара проектозакона, ако изборите през май вкарат в парламента достатъчно депутати, които подкрепят независимост.

Шотландия плаща висока икономическа цена при независимост

Шотландия плаща висока икономическа цена при независимост

Икономиката на Шотландия ще губи по най-малко 11 милиарда британски лири на година

Законодателното предложение включва същия затворен въпрос като на допитването през 2014 г. Датата на втория референдум ще бъде решена от депутатите.

Консерваторите, лейбъристите и либералните демократи са против. Те смятат, че Шотландия трябва да се съсредоточи върху възстановяването от здравната криза вместо да се спори за конституцията.

И за момента британското правителство отказва да даде съгласието си за нов референдум.

Предложеното законодателство включва същия въпрос като на референдума през 2014 г. - "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?" Може да се отговори с "Да" и "Не". Но независимата Избирателна комисия ще направи проверка на формулировката на въпроса след официалното внасяне на законопроекта в парламента.

Шефът на консерваторите в Шотландия нападна Стърджън за втория референдум за независимост

Шефът на консерваторите в Шотландия нападна Стърджън за втория референдум за независимост

Това било безразсъдно точно сега по време на пандемията

Шотландците отхвърлиха независимост на референдум през 2014 г., но Брекзит и действията на британското правителство в борбата с коронавируса увеличиха подкрепата за отцепване, като повечето социологически проучвания сочат, че мнозинството подкрепя отделяне от Обединеното кралство.

Изборите за шотландски парламент ще се проведат през май 2021 г.. Шотландската национална партия на първия министър Никола Стърджън се очаква да се представи силно, което ще се приеме като мандат за организиране на още един референдум за независимост.

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

314-годишният съюз между Англия и Шотландия е под въпрос

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заявява, че гласуването през 2014 г., когато 55% срещу 45% шотландци гласувах против независимост, е решаващото събитие за поколение и правителството му подчертава, че не трябва да има нов референдум в близко бъдеще.

Лондон трябва да даде одобрението си за всеки плебисцит.

Последните социологически проучвания показват, че се увеличава подкрепата за независимост. Но присъединяване към ЕС няма да бъде проста формалност. Шотландия има сериозен фискален дефицит.