Новата партия "Алба" в Шотландия, оглавявана от бившия първи министър Алекс Салмънд, обеща да натиска усилено за референдум за независимост веднага след изборите следващия месец, предаде "Франс прес".

Избирателите отиват до урните на 6 май, за да изберат нови членове на шотландския парламент, като независимостта отново е ключов въпрос, седем години след неуспешното гласуване за отцепване от Великобритания.

Водещата формация в подкрепата за независимост - Шотландската национална партия, ръководена от наследника на Салмънд Никола Стърджън, обеща гласуване до края на 2023 г.

Бившият лидер на Шотландия Алекс Салмънд се връща в политиката с нова партия

Бившият лидер на Шотландия Алекс Салмънд се връща в политиката с нова партия

Партия Алба ще бъде "нова политическа сила" с цел събиране на "супермнозинство" за независимост

Но "Алба" заяви, че ще призове за незабавни преговори за референдум с британското правителство в Лондон веднага след като бъде сформирано ново шотландско правителство.

В своя манифест, наречен "Разклати нещата", "Алба" обеща да предложи предложение по темата в рамките на три седмици.

"Веднага след съставянето на новото шотландско правителство, то трябва да започне да преговаря с Уестминстър (управляващите в Лондон) както за провеждането на референдум, така и за условията за независимост", се казва в манифеста.

Правителството на Шотландия публикува проектозакона за втори референдум за независимост

Правителството на Шотландия публикува проектозакона за втори референдум за независимост

И за момента британското правителство оказва да даде съгласието си за нов референдум

"Алба" също така призова за подготвителни дейности за Шотландска централна банка и нова валута за Шотландия, както и писана конституция.

Партията също така призовава за "преждевременно и бързо завръщане" в европейския единен пазар.

Формацията предлага Шотландия да се присъедини към Европейската асоциация за свободна търговия и чрез това да получи достъп до Европейското икономическо пространство.

Шотландия след това може да реши дали да води преговори за членство в ЕС, добавя "Алба". По-голямата част от шотландците гласуваха против Брекзит през 2016 г.

Шотландия плаща висока икономическа цена при независимост

Шотландия плаща висока икономическа цена при независимост

Икономиката на Шотландия ще губи по най-малко 11 милиарда британски лири на година

Предложенията за независимост на "Алба" са по-подробни от предложенията на Шотландската национална партия, която обеща да търси подкрепата на избирателите за референдум през първата половина от мандата на новия парламент.

И двете партии обаче ще се сблъскат с твърдо противопоставяне в Лондон, след като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън нееднократно изключва предоставянето на правомощия за провеждане на ново гласуване.

На последния референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 процента "за" оставането във Великобритания срещу 45 процента в подкрепа на отцепването. Но поредица от социологически проучвания показват нарастваща подкрепа за независимостта.

Шефът на консерваторите в Шотландия нападна Стърджън за втория референдум за независимост

Шефът на консерваторите в Шотландия нападна Стърджън за втория референдум за независимост

Това било безразсъдно точно сега по време на пандемията

Ако Уестминстър откаже да допусне ново гласуване, Шотландия трябва спешно да приеме закон за референдум и да бъде готова да се бори за него в съдилищата, като същевременно прилага "дипломатически натиск и международни правни действия", посочва "Алба".

Салмънд сформира "Алба" през март, обещавайки да увеличи броя на депутатите в подкрепа на независимостта в парламента в Единбург, вместо да подкопае Шотландската национална партия.

Формацията има 32 кандидати, които се кандидатират за регионални места без избирателни райони, които са разпределени според пропорционалната избирателна система.

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

314-годишният съюз между Англия и Шотландия е под въпрос

Ако успее, партията се надява да създаде "супермнозинство" за независимост в парламента, който вече е доминиран от Шотландската национална партия.

Салмънд имаше обтегнати отношения със Стърджън, негов бивш заместник и политическо протеже.

Той беше първи министър на Шотландия от 2007 до 2014 г., като имаше предаване по финансираната от Кремъл телевизия RT, преди да се сблъска с множество твърдения за сексуален тормоз, които според него са политически мотивирани и организирани от неговите съперници и врагове в Шотландската национална партия.

По време на наказателен съдебен процес той беше оправдан по всички неправомерни действия, но обвини Стърджън, че подвежда парламента заради обработката на жалбите от нейното правителство.

Беше установено, че тя не е нарушила министерския кодекс и оцеля при вот на недоверие.

Лидерът на Шотландия оцеля при вот на недоверие

Лидерът на Шотландия оцеля при вот на недоверие

65 шотландски депутати срещу 31 отхвърлиха предложението