Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще поиска от правителството на Обединеното кралство провеждането на нов референдум за независимост. Тя ще съобщи това днес на членовете на партията си Шотландската национална партия по време на заключителната реч за конференцията ѝ, предаде ITV.

Очаква да се лидерът да каже, че се надява на "сътрудничество, а не конфронтация" с Лондон.

Лидерът призова за нов референдум до края на 2023 г., когато пандемията на коронавирус приключи, въпреки че правителството на Обединеното кралство продължава да се противопоставя на ново гласуване.

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

60% да го искат „достатъчно дълго време“…

На въпроса през март премиерът Борис Джонсън отговори: "Когато помолите хората да гласуват по изключително противоречив и разделящ хората въпрос и им казвате, че това ще се случи само веднъж в едно поколение, мисля, че трябва да се придържате към това. "

Припомняме, че според резултатите от скорошно проучване на общественото мнение, Шотландия остава разделена по въпроса дали да стане независима страна.

Шотландия ще гласува с 51% "за" срещу 49% "против" независимост, докато тези, които казват, че не знаят, и онези, които няма да гласуват, са изключени, поставяйки резултата в границите на статистическата грешка. Това е първото повеждане на отговор "да" от края на април.

Предишният референдум за независимост на Шотландия се проведе през 2014 г., когато 55 процента от гласувалите се обявиха против отцепването от Великобритания.

Задава се нов вот за независимост на Шотландия, националистите най-силни след изборите

Задава се нов вот за независимост на Шотландия, националистите най-силни след изборите

Никола Стърджън ще продължи да натиска за втори референдум за независимост