Шотландия остава почти равномерно разделена по въпроса дали да стане независима страна според ново проучване за Sky News.

Шотландия ще гласува с 51% "за" срещу 49% "против" независимост, докато тези, които казват, че не знаят, и онези, които няма да гласуват, са изключени, поставяйки резултата в границите на статистическата грешка. Това е първото повеждане на отговор "да" от края на април.

Това са резултатите от ексклузивно допитване на Opinium за Sky News, проведено в навечерието на годишната конференция на Шотландската национална партия.

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

60% да го искат „достатъчно дълго време“…

Това показва, че отношението към независимостта остава като цяло непроменено от времето малко преди изборите в Шотландия през май, при които на Шотландската национална партия малко не ѝ достигна да получи пълно мнозинство в шотландския парламент.

В последното допитване на Opinium резултатите бяха 50-50 процента "за и "против" независимостта. Впоследствие националистите съставиха официална коалиция със Зелената партия, осигурявайки си пълно мнозинство.

51% подкрепа е доста по-ниска от устойчива преднина от 60% в допитванията, които наскоро държавният секретар за Шотландия Алистър Джак предположи, че ще бъдат необходими за предизвикване на нов референдум за независимост.

Коментарите на Джак бяха все пак полезни за националистите, тъй като показват, че части от британското правителство са склонни да обмислят обстоятелствата, при които е възможен друг референдум, вместо автоматично да го изключват.

Задава се нов вот за независимост на Шотландия, националистите най-силни след изборите

Задава се нов вот за независимост на Шотландия, националистите най-силни след изборите

Никола Стърджън ще продължи да натиска за втори референдум за независимост

Освен това 13% от хората, гласували "не" на последния референдум, сега биха гласували "да", докато само 8% отиват в другата посока. В допълнение, "не" гласоподавателите сега са по-склонни да са колебливи от гласувалите с "да" (10% към 6%).

Обществеността също така е равномерно разделена, в рамките на статистическата грешка, относно това дали трябва да има референдум през следващите пет години, като 46% казват, че трябва, а 44% казват, че не трябва.

Това е малко по-високо в сравнение с края на април, въпреки че въпросът е бил променен леко.

Междувременно повече избиратели одобряват, отколкото не одобряват коалицията на Шотландската национална партия с шотландските Зелени. Около 44% са казали пред Opinium, че тя е добра, 33% лоша и 23% са посочили, че не знаят. Шотландските Зелени ще подкрепят настояването за нов референдум за независимост в този парламент.

Борис Джонсън убеждава, че повечето шотландци не искат нов референдум за независимост на Шотландия

Борис Джонсън убеждава, че повечето шотландци не искат нов референдум за независимост на Шотландия

Такъв референдум щял да е безразсъден и безотговорен

Крис Къртис, социолог от Opinium, коментира, че ако има ентусиазъм да се проведе референдум, юнионистката кауза може да изпита затруднения в защитата на статуквото.

"Въпреки че може да няма изгарящ апетит за още един референдум за независимост на Шотландия, данните показват защо националистите биха имали по-голям шанс да спечелят втория път", изтъкна той пред Sky News.

Въздействието на аргументите за референдума за Брекзит прави по-лесна аргументацията в подкрепа шотландската независимост, подчерта Къртис.

Предишният референдум за независимост на Шотландия се проведе през 2014 г., когато 55 процента от гласувалите се обявиха против отцепването от Великобритания. 

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

Джонсън заминава за Шотландия, убеждава ги да не напускат Обединеното кралство

314-годишният съюз между Англия и Шотландия е под въпрос