Лиз Тръс бе обявена лидер на консервативната партия и за следващия министър-председател на Великобритания, съобщава агенция Ройтерс. Тя спечели надпреварата за лидерство на управляващата Консервативна партия в момент, когато страната е изправена пред криза на разходите за живот, индустриални вълнения и рецесия.

След седмици на често злонамерена и разногласна битка за лидерство, в която външният министър се изправи срещу бившия министър на финансите Риши Сунак, Тръс излезе начело в гласуването на членовете на Консервативната партия.

Събитията се задействаха от оставката на Борис Джонсън, който беше принуден да я обяви през юли, след месеци на скандали, които доведоха до намаляваща подкрепа за неговата администрация.

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

Външният министър е фаворит за лидер на консерваторите

Борис Джонсън ще пътува до Шотландия, за да се срещне с кралица Елизабет във вторник, за да подаде официално оставката си. Тръс ще го последва и ще бъде помолена да състави правителство.

Тръс ще стане четвъртият премиер на консерваторите след изборите през 2015 г. През този период страната беше подложена на поредица от кризи и сега е изправена пред това, което се прогнозира като дълга рецесия, предизвикана от главоломно нарастващата инфлация, която достигна 10,1% през юли.

47-годишната министърка на външните работи в кабинета на Борис Джонсън, Лиз Тръс, обеща да действа бързо, за да се справи с кризата с разходите за живот във Великобритания, като каза, че в рамките на една седмица ще излезе с план за справяне с нарастващите сметки за енергия и осигуряване на бъдещи доставки на гориво.

Тръс обяви по време на кампанията си, че ще отмени увеличенията на данъците и намали други налози - ход, който според някои икономисти ще подхрани инфлацията.

Лиз Тръс се изправя пред дълъг, скъп и труден списък със задачи, който според опозиционните депутати е резултат от 12 години лошо правителство на консерваторите. Няколко призоваха за предсрочни избори - нещо, което Тръс каза, че няма да позволи.

Тръс заяви, че ще назначи силен кабинет на управление, и ще трябва да работи усилено, за да спечели някои депутати от своята партия, които подкрепиха Сунак в надпреварата .

Първо, тя ще се обърне към неотложния въпрос за нарастващите цени на енергията. Средните годишни сметки за комунални услуги на домакинствата се очаква да скочат с 80% през октомври до 3549 паунда, преди очакваното увеличение до 6000 паунда през 2023 г., което ще унищожи личните финанси.

Русия не изключва влошаване на отношенията с Великобритания при новия премиер

Русия не изключва влошаване на отношенията с Великобритания при новия премиер

Страната се подготвя за най-лошият сценарий