Британският премиер Борис Джонсън ще подаде оставка като лидер на консерваторите днес, съобщава Би Би Си.

Той се е съгласил да подаде оставка и като министър-председател, но е изразил желание да остане на поста до избирането на нов лидер на торите по време на пленума на Консервативната партия през октомври.

"Причината да се боря толкова упорито през последните няколко дни, за да продължа да изпълнявам този мандат лично, не беше просто защото исках да го направя, а защото чувствах, че това е моя работа, мой дълг, мое задължение към Вас", обясни Джонсън.

Той похвали работата на своето правителство, включително справянето с Брекзит и конфликта в Украйна, и увери, че Обединеното кралство ще продължи да помага на Киев във войната срещу Русия.

Очаква се Джонсън да обяви публично оставката си като партиен лидер по-късно днес.

Консервативният депутат Тобиас Елууд реагира на извънредната новина за планираната оставка на Джонсън, заявявайки, че се радва, че премиерът е осъзнал нанесените щети върху партията. По негови думи сега торите трябва да направят "сериозно прегрупиране".

Политически фигури в Обединеното кралство както от управляващата Консервативна партия, така и от опозицията обаче обявиха, че са против назначаването на Джонсън за служебен министър-председател на страната, докато неговият приемник не бъде избран през есента.

Лидерът на либералдемократите Ед Дейви определи тази идея като абсурдна.

Пореден британски министър напусна Борис Джонсън

Пореден британски министър напусна Борис Джонсън

Оставка подаде и министърът за Северна Ирландия Брандън Люис

Консерваторът Джордж Фрийман, който тази сутрин обяви, че подава оставка като министър на науката, пък заяви, че Джонсън трябва да поднесе извинение на кралицата и я посъветва незабавно да назначи друг служебен премиер.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че изявленията, че Джонсън скоро ще подаде оставка като министър-председател, не вълнуват Русия особено.

Британският премиер Борис Джонсън не харесва Русия и Москва също не харесва него, коментира лаконично той, цитиран от "Ройтерс".

До момента Джонсън отказваше да напусне властта въпреки оставката на редица свои ключови министри.

По-рано днес новоназначеният от него преди по-малко от 48 часа финансов министър Надим Захауи публично го призова да си тръгне.

Министърът на отбраната Бен Уолъс също поиска оставката на Джонсън, но заяви, че ще остане на поста си, за да защитава националната сигурност.

Вчера Джонсън отказа да подаде оставка, призован от министрите, пристигнали в резиденцията му на "Даунинг стрийт", и заяви, че ще "продължи борбата".

Джонсън убеден, че правителството му няма да се разпадне

Джонсън убеден, че правителството му няма да се разпадне

В настоящите трудни времена кабинетът трябвало да продължи работата си

До решението за масовите оставки се стигна, след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си.

Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Още не е стихнал и гневът заради т.нар. скандал "Партигейт" - партитата на "Даунинг стрийт", провеждани в нарушение на въведените национални локдауни по време на пандемията от COVID-19.

Борис Джонсън отказа да подаде оставка

Борис Джонсън отказа да подаде оставка

Кризата във Великобритания се задълбочава