Русия заяви в понеделник, че не може да изключи възможността тежките отношения с Великобритания да се влошат още повече при следващия министър-председател на страната, съобщава агенция Ройтерс.

Министърът на външните работи Лиз Тръс, която от месеци беше обект на изсъхващо презрение от страна на Москва, победи съперника си Риши Сунак и да стана новият лидер на Великобритания, наследявайки Борис Джонсън.

"Не бих искал да кажа, че нещата могат да се променят към по-лошо, защото е трудно да си представим нещо по-лошо", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос дали Москва очаква промяна в отношенията с Великобритания.

"Но за съжаление това не може да се изключи, като се има предвид, че претендентите за поста британски премиер се състезаваха помежду си в антируската риторика, в заплахите за предприемане на по-нататъшни стъпки срещу страната ни и т.н. Затова аз не мисля, че можем да се надяваме на нещо положително.", добави той.

Попитан дали президентът Владимир Путин ще изпрати поздравителна телеграма, той каза: "Нека изчакаме и да видим кой ще стане министър-председател".

Лиз Тръс ще е новият британски премиер

Лиз Тръс ще е новият британски премиер

Тръс ще стане четвъртият премиер на консерваторите след изборите през 2015 г.

Тръс е известна в Русия с посещението си в Москва през февруари, когато тя и външният министър Сергей Лавров проведоха ожесточена среща. Лавров описа разговора им като диалог между глухонеми хора и се оплака, че фактите са "отскочили" от нея.

Руското външно министерство също открито й се подиграваше заради географски гафове, включително един път, когато смеси Черно и Балтийско море.

Тръс открито отправи предизвикателство към Лавров на срещата им относно натрупването на руски войски близо до Украйна, като каза: "Не виждам никаква причина за разполагането на 100 000 войници на границата, освен за заплаха за Украйна". Москва, която отричаше планове за нахлуване, изпрати войските си две седмици по-късно.

Оттогава Великобритания е един от най-активните и гласови поддръжници на Украйна във войната, снабдявайки я с оръжие и обучение.

Русия и Великобритания имат напрегнати отношения от години, достигайки ниски точки с фаталното отравяне през 2006 г. на бившия руски служител по сигурността Александър Литвиненко в Лондон и опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри през 2018 г.