Нови ценни находки са постъпили в Националния исторически музей (НИМ), съобщават оттам.

Със съдействието на служители от отдел "Трафик на културно-исторически ценности" към ДАНС в НИМ постъпи изключително ценен паметник на римската скулптура - надгробна мраморна плоча с изображение на починали членове на семейство - съпруг, съпруга и детето им.

В науката тези надгробни плочи са познати като „Римски портрети от долината на Средна Струма". Наречени са така, тъй като тази школа е процъфтявала само в долината на Средна Струма - в богатите римски селища около Благоевград, Сандански и Петрич.

През последните години иманярските набези по тези места се засилиха, поради голямото търсене на такива потрети от западноевропейски колекционери и музеи.

Намерената скулптура в района на гр. Сандански - Петрич ще бъде проучена, почистена и изложена в Музея.

Междувременно археологът от НИМ д-р Ивайло Кънев е открил при редовни разкопки край Ивайловград съкровище от шест билонови монети (билон: сплав от сребро и злато - б.р.).  Откритието е направено в крепостта Родестица в Родопите (съществувала от ІV до ХІV век), край която река Арда излиза в Беломорската равнина.

Монетите са свидетелство за тежка икономическа криза във Византия през 1081 г., по времето на император Алексий Комнин. Императорът заповядал да оберат от църквите и манастирите свещените съдове, претопил ги и насякъл тези монети, с които плащал на администрацията и войската.