„Физика на тъгата" на Георги Господинов регистрира нов голям пробив в Европа.

След като романът попадна в петорката на първото европейско издание на италианските награди „Стрега", сега „Физика на тъгата" е в шорт-листа на най-големите германски награди за чужда литература Къща на културите на света 2014.

Господинов е сред шестте номинирани автори, които 7-членното жури е подбрало от общо 154 преводни заглавия, подадени от 81 издателства.
Останалите петима автори са унгарката София Бан, пакистанецът Мохсин Хамид, бразилецът Бернардо Кучински, канадецът от хаитянски произход Дани Лафериер и сънародничката му Маделин Тиен. Победителят ще стане ясен на 23 юни.

Междувременно през отминалата седмица две реномирани европейски издания коментираха романа и неговия автор.

Немският Ди Велт под заглавието „Нашият европейски избор" пише:
"Как да бъдеш истински европеец? Можеш да обиколиш нискотарифно всички страни или да си поръчаш цялото медитеранско меню. Но според нас по-смислено е да откриеш континента през четене". Изборът на Ди Велт за България е именно „Физика на тъгата".

Нойе Цюрхер - който по принцип много рядко пише за българска литература - излиза с голяма рецензия, част от която заявява:
"С „Физика на тъгата" Господинов предлага роман, който не само изтласква българската литература в центъра на вниманието, но и катапултира самия него в първа лига на европейските писатели".