България ще ратифицира приетата от ЮНЕСКО Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство, заяви министърът на културата Стефан Данаилов на срещата на българската делегация с Генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура в Париж.
Очаква се законът за ратификацията да бъде внесен в Народното събрание през януари 2006 година, съобщават от пресцентъра на Министерство на културата.

Стефан Данаилов участва в Генералната конференция на ЮНЕСКО в състава на водената от вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев българска делегация.
България се надява да бъде приета Конвенцията на ЮНЕСКО за културното многообразие, каза още по време на срещата министър Данаилов.

Страната ни ще потърси от ЮНЕСКО финансова помощ за Боянската църква – един от първите български паметници, вписани в списъка на световното културно и природно наследство, за отстраняване на щетите, причинени от последните наводнения.
Очакваме и подкрепата на ЮНЕСКО за последните големи археологически открития.

1 млн. долара отпуска ЮНЕСКО за реставрация на 6 къщи в стария Пловдив, стана ясно след среща на министъра на културата Стефан Данаилов със заместник-генералния директор по културата на организацията в Париж.
България ще потърси помощ от ЮНЕСКО за 78 културни обекта в страната, засегнати сериозно от наводненията, съобщава Дарик радио.

Стефан Данаилов ще поиска и 2.5 млн. лева и от държавния бюджет за спешен ремонт на засегнатите от наводненията театри, музеи и паметници на културата.
Отпуснати са средства от ЮНЕСКО за реставрация на 6 къщи в стария Пловдив. Ремонтните работи ще започнат веднага.