"Опенхаймер" филмът с най-много номинации (13), е големият победител на 96-ата церемония за наградите "Оскар".  

Кристофър Нолан бе отличен за режисурата на "Опенхаймер". 

Лентата победи и в категориите най-добър филм, а отличията за главна и поддържаща мъжка роля отидоха съответно при Килиън Мърфи и Робърт Дауни джуниър. 

Направихме филм за човека, който създаде ядреното оръжие и за добро или зло ние вече живеем в неговия свят. Това го посвещавам на тези, които носят мир по света", каза Килиън Мърфи.

Ема Стоун взе отличието за главна женска роля в "Клети създания". "Клети създания" взе наградите още за дизайн на продукция, най-добри костюми и грим и прическа.

Давайн Джой Рандълф (The Holdovers) взе наградата за поддържаща женска роля за готвачката на училището, наскоро загубила сина си във Виетнам.  "Толкова дълго време винаги съм искала да бъда различна, а сега осъзнавам, че просто трябваше да бъда себе си", каза Рандолф при получаване на отличието.

Снимка 656779

Източник: EPA/БГНЕС

Робърт Дауни Джуниър бе отличен за поддържаща мъжка роля "Опенхаймер". По време на благодарствената си реч Дауни Джуниър шеговито благодари на "ужасното си детство" и на Академията за първата си победа след три номинации. "Ето моята малка тайна. Имах нужда от тази работа повече, отколкото тя от мен. Крис Нолън го знаеше, Ема Дюмон ме заобиколи с един от великите актьори и екипи на всички времена, Емили Блънт, Килиан Мърфи, беше фантастично. И аз стоя тук пред вас по-добър човек заради това." Преди да обяви победителя, Сам Рокуел представи Дауни Джуниър с почит като актьор, който може да изиграе всички герои и за всяка следваща роля надгражда и надгражда. 

Лудвиг Гьорансон за музиката на "Опенхаймер", като това е втора награда за филма.

"Зона на интерес" на британския режисьор Джонатан Глейзър спечели в категорията "Най-добър международен филм". Историческата драма е по роман на Мартин Еймис. Филмът е копродукция между Великобритания, Полша и САЩ и третира Холокоста. В речта си при получаването на отличието Глейзър говори за дехуманизацията. 

"20 дни в Мариупол" за войната в Украйна спечели "Оскар" в категорията за най-добър игрален документален филм. Режисьорът, украинският военен кореспондент Мстислав Чернов, призна в речта си, че му се е искало никога да не е снимал подобен филм, но не може да промени миналото.

Най-добър късометражен документален филм е The Last Repairshop. Лос Анджелис е последният град в САЩ, в който все още се поддържа услуга, безплатна за всички ученици в града - поправка на музикални инструменти.

"Момчето и чаплата" на Хаяо Миядзаки бе обявен за най-добър анимационен филм. 11-годишният Махито губи майка си при пожар, а баща му заживява с друга жена в друго място. Когато тя изчезва, Махито отива на мисия да я търси, воден от чапла. Действието се развива в края на Втората световна война. Миядзаки показва контраста между суровата реалност на живота и магичния вътрешен свят на главните герои.

Оскарът за най-добър късометражен анимационен филм връчиха Крис Хемсуърт и Аня Тейлър Джой. Наградата отиде при "Войната свърши", вдъхновен от музиката на Джон Ленън и Йоко Оно.

Снимка 656780

Източник: EPA/БГНЕС

"Клети създания" взе наградите за дизайн на продукция, най-добри костюми и грим и прическа. Актьорът и кечист Джон Сина се появи гол на сцената на Оскарите, за да връчи наградата за най-добър дизайн на костюми на "Клети създания".

Водещ на церемонията бе Джими Кимъл.

Починалият критик на Кремъл Алексей Навални бе почетен на церемонията, в раздела с починалите знаменитости за изминалата година. Сегментът in memoriam на наградите на Академията започна не с холивудска звезда, а с клип от "Навални", документалният филм, спечелил Оскар за 2022 г.. "Единственото нещо, което е необходимо за триумфа на злото, е добрите хора да не правят нищо", гласеше цитат от Навални на екрана.

В края на януари, в театър Samuel Goldwyn в Лос Анджелис обявени номинациите за Оскар 2024 г. Те са в общо 23 категории, като във всяка за първа година номинираните трябва да отговарят на поне два от общо четири нови критерия на Академията за равно представяне на хора от всички полове, сексуална и етническа принадлежност, както и хора с недъзи.

Ето и номинираните в някои от основните категории.

Най-добър адаптиран сценарий

American Fiction (Корд Джеферсън)

"Барби" (Ноа Баумбах и Грета Гъруик)

"Опенхаймер" (Кристофър Нолън)

"Клети създания" (Тони Макнамара)

The Zone of Interest (Джонатан Глейзър)

Най-добър оригинален сценарий

"Анатомия на едно падане" (Артур Харари и Жустин Триет)

The Holdovers (Дейвид Хемингсън)

Maestro (Брадли Купър и Джош Сингър)

May December (Сами Бърч и Алекс Меканик)

Past Lives (Селин Сонг)

Най-добра актриса в поддържаща роля

Емили Блънт ("Опенхаймер")

Даниел Брукс (The Color Purple)

Америка Ферера ("Барби")

Джоди Фостър (Nyad)

Давайн Джой Рандълф (The Holdovers)

Най-добър актьор в поддържаща роля

Стърлинг К. Браун (American Fiction)

Робърт де Ниро ("Убийците на цветната луна")

Робърт Дауни-младши ("Опенхаймер")

Райън Гослинг ("Барби")

Марк Ръфало ("Клети създания")

Най-добър чуждоезичен филм

"Аз капитан" (Италия)

Perfect Days (Япония)

Society of the Snow (Испания)

The Teacher"s Lounge (Германия)

The Zone of Interest (Великобритания)

Най-добър анимационен филм

"Момчето и чаплата"

"Стихии"

Nimona

Robot Dreams

"Спайдърмен: През Спайди вселената"

Най-добър актьор в главна роля

Брадли Купър (Maestro)

Пол Джамати (The Holdovers)

Килиън Мърфи ("Опенхаймер")

Джефри Райт (American Fiction)

Най-добра актриса в главна роля

Анет Бенинг (Nyad)

Лили Гладстоун ("Убийците на цветната луна")

Сандра Хюлер ("Анатомия на едно падане")

Кери Мълиган (Maestro)

Ема Стоун ("Клети създания")

Най-добър режисьор

Джонатан Глейзър (The Zone of Interest)

Йоргос Лантимос ("Клети създания")

Кристофър Нолън ("Опенхаймер")

Мартин Скорсезе ("Убийците на цветната луна")

Жустин Триет ("Анатомия на едно падане"l)

Най-добър филм

American Fiction

"Анатомия на едно падане"

"Барби"

The Holdovers

"Убийците на цветната луна"

Maestro

"Опенхаймер"

Past Lives

"Клети създания"

The Zone of Interest