Липсва договор за използването на музиката от организатора на „19-ти Международен Джаз Фестивал Банско – 2016“. За това сигнализират в писмо до медиите от Музикаутор.

В писмото от изпълнителния директор на Музикаутор Иван Димитров се подчертава, че има нарушаване на авторските права от страна на организатора на фестивала. Димитров изтъква, че подчертават адмирациите за медийна подкрепа на инициативи, които насърчават културното многообразие в България. В същото време обаче сигнализират, че за поредна година организаторът на фестивала отказва да уреди авторските права за музиката, което е негово законово задължение.

В писмото се подчертава също, че за разлика от почти всички страни в Европа, България заема незавидни позиции по отношение на защитата на интелектуалната собственост. Това носи негативи както за творческите индустрии, така и за икономическото развитие на страната ни като цяло, изтъкват от Музикаутор.

От сдружението са категорични, че провеждането на подобно събитие в друга държава би било немислимо, ако правата за използваното съдържание не са уредени.

Чрез дейността си Музикаутор защитава правата и интересите на авторите от цял свят за територията на България, като стимулира създаването на лоялна конкурентна среда за всички участници - както за творците, така и за ползвателите на произведения. Имало много случаи, в които организаторите на концерти и фестивали отказват да лизензират музиката, като по този начин ощетяват своя основен доставчик – авторите, предупреждават от Музикаутор.