След почти 2 години „арестуваният” паметник на Никола Вапцаров отново е в сърцето на центъра на София - в градинката зад Националния музей на българското изобразително изкуство.

Припомняме, преди 2 години скулптурата на поета-антифашист бе преместена и затворена в Музей на социалистическото изкуство, по разпореждане на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.
Още при създаването си този музей бе повод за множество коментари сред гилдията за неговата несъстоятелност, липса на концепция и т.н.

Министри, народни представители и кандидати за евродепутати поднесоха цветя на скулптурата, изработена от Николай Владов - Шмиргела „Работникът поет” по случай 105-годишнината от рождението на Никола Вапцаров.

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на културата Петър Стоянович, заместник-министърът на културата Васил Василев и заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева, председателят на Народното събрание Михаил Миков, заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов, както и председателят на Комисията по култура и медии Стефан Данаилов.

„В този хубав паметен ден сме събрани, за да възстановим една несправедливост към един талант на България”, заяви министър Стоянович.
Според него не е възможно един талант да бъде интерниран, да бъде крит и творчеството му да бъде далеч от тези, за които е създадено - за българския народ и особено за младото поколение.

Стоянович се обърна към младите, учениците, и ги призова да помнят, че това, което е крепило България през годините и онова, което ще я задържи в първите редици на Европа са най-вече духът, културата, традициите, с които ние, като нация, трябва да се гордеем.

„Вапцаров е жив!”, възкликна шефът на Народното събрание Михаил Миков. Той е жив, той не е част от българската история. Според него, той е част от настоящето, част от суровата описателност на времена, в които неравенствата в България са пораждали революционни настроения.

Вапцаров е част и от бъдещето на България. Миков изтъкна факта, че произведенията на вестителя на свободното човечество са преведени на повече от 53 езика и само с една стихосбирка получава световната награда за мир. Това доказва непреходността на творчеството на твореца и то е част от бъдещето на България.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов определи връщането на паметника като знаменателно възстановяване не само на историческата памет, а отново на погледа към нашето бъдеще - бъдещето, изпълнено с гняв и с надежда.

„Само запазвайки паметта и уважението към нашата история, ние ще можем да надмогнем това, което тя ни е оставила и да продължим не просто напред, а по път, който могат да следват повече хора като техен собствен път на надеждата и живота”, заяви Стоилов.

Според народния представител, тези, които са премахнали преди време паметника на Вапцаров, вероятно са хора на политическата конюнктура и на творческата недостатъчност.

Въпреки това, най-силното, с което Вапцаров остава, е съчетанието на големия талант и силата на големите идеи. Стоилов изрази убеждението си, че трябва да продължим напред с Вапцаров, във време, когато виждаме признаци за възраждане на фашизъм, когато дълбоките неравенства терзаят човешките души.

Ученици от Националната гимназия за древни езици и култури представиха емблематични творби на Вапцаров като „Вяра”, „Рибарски живот”, „Пролет” и други.

На събитието се зароди и идеята, в бъдеще на това място да се организират срещи на млади поети.