Отмениха Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, съобщи БНР. Той трябваше да се проведе в Перник от 24 до 26 април.

Това е вторият фестивал с международно участие, който се отменя в града. Първият бе събитието "Сурва", който не се състоя заради водната криза и обявеното в Перник бедствено положение.

Ежегодно в музикалната надпревара участват около 150 изпълнители на струнни, клавирни, духови и ударни инструменти от страната и чужбина. Те се състезават в две категории - за любители и за възпитаници на средни музикални училища, студенти или завършили висши музикални училища, и в седем възрастови групи

Отменят фестивала "Сурва" в Перник заради водната криза

Отменят фестивала "Сурва" в Перник заради водната криза

Здравните власти се опасяват от зарази

За нивото на конкурса и за неговия авторитет говори фактът, че през последните години към наградния фонд се включиха Институт "Сервантес" в София и посолството на Испания в България.

Внесените такси на записалите се за участие в конкурса ще бъдат възстановени, увериха организаторите от община Перник и Двореца на културата. Съпътстващият го конкурс за детски рисунки не е отменен, само временно се отлага.