5-членното жури на Конкурс Развитие за нов български роман обяви 5-те номинирани ръкописа, които ще спорят за Голямата награда на 6-то издание на конкурса.

В зала 1 на СУ “Св. Климент Охридски” председателят на журито проф. Ивайло Знеполски представи петте избрани романа, селектирани измежду постъпилите 67 ръкописа.

Това са

“Опит за екстаз” на Димитър Бочев
“Образцов дом” на Ваня Щерева
“Майките” на Теодора Димова
“Невъзможното убежище на поезията” с автор Едвин Сугарев
“Unplugged” на Мая Вуковска.

Петте номинирани автора са представители на три различни литературни поколения, обясни председателят на журито проф. Ивайло Знеполски. Сред тях има ветерани като Едвин Сугарев и Димитър Бочев, познати имена като Теодора Димова, а също и дебютанти като Мая Вуковска и Ваня Щерева.

Проф. Знеполски обясни, че в повечето текстове преобладава автобиографичното течение - личният живот, интимната сфера, по-разголена и по-откровена.
По-малко автори се насочват към създаването на свой собствен свят, в който авторът се отдръпва и създава собствени герои, които са и отчуждени, и свързани с него.
Някои от по-нестандартните творби в конкурса са под формата на цикъл тематично свързани разкази, например различни герои, но с еднакви мотиви, които имат общо звучене. Литературните произведения са повлияни от лайфстайл списанията и медиите, присъстват фигурите на новите елити: телевизионни водещи, поппевици, медийни звезди, манекенки, но това в никакъв случай не принизява в стилово отношение авторския почерк.

Липсва санкционираща инстанция на социалното, която е присъствала в кода на българската литература в предишните десетилетия, става ясно още от творбите в конкурса.

Много съм доволен, че реколтата творби тази година е богата. Това е целта на самия конкурс - да участват повече хора и да се раждат добри творби, заяви от своя страна главният мениджър на корпорация "Развитие" Александър Александров.

Членът на журито проф. Боян Биолчев изрази задоволство от неочаквано добрите книги и четивното писателско перо на авторите. Проф. Биолчев отбеляза,че отминава тенденцията съвременната литература да бъде трудна за четене.
Има много творби, в които писателят не се цели в тесен кръг от читатели, а напротив - иска да бъде прочетен, без езикът да е опростен, коментира той. . Писателят Георги Господинов разкри част от темите и стила на номинираните произведения.
Творбата на Едвин Сугарев е абсолютно професионална проза, има лека притчовост и наподобява жития на поети. Романът на Теодора Димова се фокусира върху бездарието и безобразието на българското постсоциалистическо семейство. Произведението на попидола Ваня Щерева се отличава със съвременен език и стил, текстът е изключително откровен.

Журито забелязва закономерност в тазгодишния конкурс, че дългите романи са слаби, а кратките са добри.

В по-качествените текстове преобладава драматичната тоналност, чувството за проблемност и обреченост, поясни проф. Ивайло Знеполски.
Има обаче и ръкописи, очевидно написани от щастливи хора

Webcafe