Pet Shop Boys определиха модерната поп музика като „изключително движена от егото". Дуото адресира този крайно егоцентричен подход при звездите днес в парчето „Ego Music" от новия им албум.

Текстът на песента е изпълнен с иронични изречения от типа „Аз съм си автономна демография, какво ви говори това за мен?" и „В море от негативизъм аз съм статуята на свободата, затова хората ме обичат."

На въпрос дали парчето е вдъхновено от Lady Gaga, Нийл Тенант отговори, че не е насочено конкретно към нея, а говори за модерния образ на поп звездата. „Поп музиката днес е крайно себична, а текстовете са почти като личен дневник.

С други думи, всичко е казано в прав текст и липсва елемента на въображението. Много неща в нашата песен са директни цитати от интервюта на звезди - например репликата „аз съм си автономна демография".

Той обясни още, че днешните звезди могат да представят мислите си единствено в прав текст и с тотален буквализъм.

„Ако хвърлите поглед назад към Boy George, Adam Ant или Гари Нюман и се опитате да сравните техните песни със съвременните, ще откриете, че днес напълно липсва художественост, въображение и усещане за метафора. Сякаш дори не им хрумва да направят нещо такова."

Pet Shop Boys подготвят издаването на своя 11-и албум „Elysium", а продуцент на проекта е Андрю Доусън от Лос Анджелис, който работи и с Kanye West.

„Искахме да запишем този албум на различно място, в различна атмосфера. Въпреки че често отскачаме до Лос Анджелис, никога не сме записвали там, затова и резултатът е албум с адски свежо звучене", обясни дуото.

Крис Корнел: Съвременната поп музика е ужасна