Легендарната рок група "Пинк Флойд" пусна нов сингъл "Hey Hey Rise Up" в петък в подкрепа на народа на Украйна, информира Си Ен Ен.

Това е първата нова музика от легендарната група от 1994 г. насам и всички приходи ще отидат за хуманитарна помощ за Украйна, се казва в изявление на групата.

Песента се изпълнява от китариста Дейвид Гилмор и барабаниста Ник Мейсън, на бас-китарата е Гай Прат, а Нитин Соуни е на клавири.

Песента включва вокали на Андрий Хливнюк от украинската група "Буумбокс". Групата използва аудиозапис на Хливнюк в центъра на Киев, украинската столица, където той изпълни "възбуждаща украинска протестна песен, написана по време на Първата световна война, която беше подета по целия свят през последния месец в знак на протест" срещу руската инвазия.

Гилмор, който има украинска снаха и внуци, каза в изявлението, че се е почувствал развълнуван от изпълнението на Хливнюк "на площад в Киев с тази красива златокуполна църква и ... в тишината на град без трафик или фонов шум поради войната."

"Това беше мощен момент, който ме накара да искам да го превърна в музика", каза той.

От "Пинк Флойд" казват, че украинският певец Андрий Хливнюк, който напусна групата си, за да се присъедини към армията, е в болница, след като е бил ударен от шрапнел.

"Ние, като толкова много хора, чувстваме яростта и разочарованието от този подъл акт срещу независима, мирна демократична страна, която е нападната и нейните хора са убивани от една от големите световни сили", каза Гилмор.

"Искаме да изразим подкрепата си за Украйна и по този начин да покажем, че по-голямата част от света смята, че е напълно погрешно суперсила да нахлуе в независимата демократична страна, в каквато се превърна Украйна," заявяват от групата.