Литъл Ричард, самопровъзгласилият се "архитект на рокендрола", е починал на 87-годишна възраст, съобщи сп. "Ролинг Стоун".

Ричард повлия на голям брой изпълнители, чиято слава в крайна сметка надмина неговата собствена. Песните на Литъл Ричард имат кавъри, създадени от няколко големи изпълнители, включително Kinks, Creedence Clearwater Revival и Елвис Костело. 

Британски музиканти от ранга на "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", Дейвид Боуи, Род Стюърт и Леми Килмистър посочват Литъл Ричард като техен вдъхновител.

Известен с пламенния си стил, Ричард Уейн Периман, както е истинското му име, вдъхновяваше младите музиканти от цял свят. Той е роден през 1932 г. в щата Джорджия, като е второто от общо 12 деца в семейството. Изгонен е от дома си още като тийнейджър и е взет за отглеждане от семейство бели, което държи клуба, в който той се изявява за първи път.

Литъл Ричард започва с изпълнения на джъмп блус, но най-известните му и успешни парчета са "Tutti Frutti," "Long Tall Sally" и "Good Golly Miss Molly" от средата на 1950-те години.

Той получи "Грами" за цялостно творчество и пя на встъпването в длъжност на Бил Клинтън като президент на САЩ през 1993 г. 

Литъл Ричард има издадени 26 студийни албума между 1957 и 1992 г.

"Когато започнах да пея (рокендрол), го пеех много преди да го представя на публиката, защото се страхувах, че няма да го харесат. Никога не бях чувал някой да го прави и се уплаших", казва той пред "Ролинг Стоун" през 1990 г.

Синът му Дани Пениман е потвърди за смъртта му, но е уточнил, че причината за смъртта е неизвестна към момента.