Над 40 старопечатни издания и ръкописи са представени в необичайна изложба на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Изложените книги са част от общо 91 тома, иззети от частно лице в Шумен през 2013 година. Много от тях са предлагани на частни колекционери на цена от 2000-3000 лева.

„Не е важно на каква цена са предлагани изданията, важно е, че това наследство е спасено и опазено за поколенията”, каза на откриването на изложбата директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.

Първоначално шуменската полиция тръгва по следата на обяви за продажба в интернет сайт. Заловеният от МВР търговец се е опитвал да подкупва служители на различни библиотеки да му съдействат за изнасянето на конкретни издания, за които е имал поръчки от колекционери. Днес ценните издания допълват колекцията на Националната библиотека, като предстои да преминат през експертна оценка, специализирана библиотечна обработка и реставрация. 

Една от най-любопитните книги е фалшификат на масонски ръкопис, чието авторство е приписвано на Георги Стойков Раковски. Преди време тя добива популярност като „Тефтерчето на Раковски“ по аналогия с това на Васил Левски, като се смяташе за сериозно доказателство за принадлежността на революционера към масонството.

Вдъхновен от ценността на изданието български адвокат финансира отпечатването на фототипно издание, „преведено” на съвременен български език. При сравнение на ръкописа с автентични ръкописи на Раковски експерти от Националната библиотека потвърждават фалшификацията.

Ръкописът е препис от печатно издание от началото на 19 век. На изложбата ще можете да видите и скандалния ръкопис, и неговото издание.

Показани са и старопечатни български и чуждоезикови издания, стогодишни книги, в голямата си част първи издания на бележити български писатели и първи преводи на произведения на европейски автори.

Особен интерес представляват четири ръкописа – на църковнославянски, новобългарски, арабски и османотурски език, както и един фрагмент от ръкопис на арменски език.

Изложбата е в Западното фоайе на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и продължава до 30 октомври.

Експозицията беше открита днес в присъствието на зам.-министъра на културата Бони Петрунова, зам.-кмета на Столична община с ресор култура Тодор Чобанов и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.