Хрумвало ли ти е, че можеш да си последният – последният жив, останал на Земята?Не?! Но нима не гледаш телевизия, не четеш вестници и News.bg?
Не знаеш ли, че всеки момент някой астероид може да удари Земята, Северна Корея или Иран могат да “размятат” атомни бомби, а птичият грип да започне да се разпространява от човек на човек?

Вдъхновен от идеята за края на света, режисьорът Светослав Николов посяга към “Отварачка за консерви” на Виктор Лану и с ¼ от текста му поставя едноименна пиеса на сцената на Театрална работилница “Сфумато”.Абсурдната трагикомедия е продукция на Университетски театър "Театър на голия охлюв" към Нов български университет.

В постановката няма да видиш отварачка, а класически етюди, които ще ти напомнят за нямото кино с Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Лаурел и Харди.

Решенията на авторката на сценографията и костюмите Биляна Георгиева пък ще те върнат назад в детството, когато на два умиращи от глад анимационни героя се превиждаха летящи печени патици с летящи зелени грахчета и когато две смешни човечета се опитваха да се изядат, тъй като всяко виждаше в другото добре опечено прасе.

Двамата актьори Станислав Пеев и Светослав Корунов обаче няма да се изядат взаимно. Но тяхната задача не е никак по-лесна – да представят интелектуалец, който учи тъпак как да отхвърли мисълта за глада.
А да изпитваш глад далеч не е екзотично. Самият режисьор Светослав Николов сподели вчера, след премиерата на спектакъла, че знае какво е глад.
Два дни в Англия с билет от Лондон за София, но с никакви пари, той се борел с непреодолимото чувство, използвайки малко тесто и олио.
Вероятно и ти си имал подобни премеждия и на теб също не ти е чужда натрапчивата и единствена мисъл – да намеря нещо за ядене. Но това не означава, че ще скучаеш на “Отварачка за консерви”, където освен много смях има и усещане за другия човек, който ти е необходим – но не само, за да упражняваш власт, а и за да споделиш с него това, което имаш.
Защото всеки би трябвало да знае, че споделеният живот е двоен живот, тъй като е живян от двама.