Простихме се с театралният режисьор и педагог Юлия Огнянова. Тя почина в петък на 93-годишна възраст. Поклонението бе в Народния театър "Иван Вазов". Директорът на Народния театър Мариус Донкин каза пред БНР, че тя ще остане да живее сред нас чрез своите възпитаници.

"Ако оценим, че този нейн път, защитавайки неотклонно принципите си в изкуството, бидейки толкова всеотдайна, отдадена на него, аз мисля, че бихме могли да я оценим като един живот-пример и да не чувстваме толкова много загубата".

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Първо учи медицина, а след това режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". През 1953 г. завършва "Театрознание" в ГИТИЗ - Москва, тогава СССР.

От 1953 г. Огнянова преподава театрознание, режисура и актьорско майсторство за куклен театър в във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Нейни възпитаници режисьорите Теди (Стефан) Москов и Александър Морфов, актьорите Мая Новоселска, Васил Василев-Зуека, Кръстю Лафазанов, Мария Сапунджиева и др.

Сред най-известните постановки на Огнянова като режисьор са "Майка Кураж" от Бертолт Брехт, "Антигона" от Жан Ануи, "Опит за летене" от Йордан Радичков.