На 83-та церемония по връчването на наградите на американската филмова академия британският режисьор Том Хупър спечели „Оскар" за историческата драма „Речта на краля".

Това е първата му номинация за престижната филмова награда, но той има и награди за режисираните от него телевизионни програми.

Филмът "Речта на краля" събра оскарите, включително за най-добър режисьор (Том Хупър), най-добър актьор (Колин Фърт) и най-добър сценарий (Дейвид Сийдлър).

Историческата драма "Речта на краля" е посветена на живота на английския крал Джордж Шести, чиято роля се изпълнява от Колин Фърт.

Албърт Фредерик Артър Джордж е роден на 14-ти декември 1895 година. Като втори син на Джордж V той живее в сянката на по-големия си брат Едуард и няма особени аспирации и надежди за възкачване на трона.

Служи във флота по време на Първата световна война, а през 1923 година след продължително ухажване успява да склони Елизабет Боулс-Лайън (която няма наследствена благородническа титла) да каже „да" на предложението му за брак.

Раждат им се две дъщери - Елизабет (бъдещата кралица Елизабет II) и Маргарет.

И докато живее относително спокоен живот като херцог на Йорк, Албърт не може да се отърве от паник-атаките, които получава при мисълта, че трябва да държи речи. Заекването му определено не помага.

Така се стига до датата 31-ви октомври 1925-та година, когато херцогът говори по време на мащабното търговско изложение на Британската империя, в което участват над 50 страни.

Речта е истинско мъчение за заекващия Албърт и аудиторията и става символ на неспособността на бъдещия крал да запази харизмата на своите баща и брат, които се отличават с чудесни ораторски умения.

Датският филм „В по-добър свят", драма за живота на две датски семейства, спечели „Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Анимацията „Играта на играчките 3" спечели наградата за най-добър анимационен филм.

Британецът Кристиян Бейл спечели „Оскар" за най-добра второстепенна мъжка роля за играта си във филма „Боецът".

Наградата за най-добра актриса обаче отиде при Натали Портман за ролята й на балерина в "Черния лебед".

Мелиса Лео спечели наградата на Академията за най-добра второстепенна женска роля за пресъздадената от нея пламенна майка на боксиращите се братя от ирландски произход във филма "Боецът".

Фантастичният "Генезис" събра оскарите в 4 категории - за опероаторско майсторство, визуални ефекти, редактиране и миксиране на звук.

"Социална мрежа" - историята за раждането на "Фейсбук", получи златни статуетки за оригинален сценарий, монтаж и адаптиран сценарий (Аарън Соркин).