Завърши ремонтът на Националната художествена галерия в София.

Стойността на проекта е малко над 3 милиона и 600 хиляди лева, а финансирането е по оперативната програма "Регионално развитие".

От построяването на "Княжеския дворец" в София преди повече от 120 години не е правен основен ремонт на сградата,
съобщи ръководителят на проекта инж. Моника Бораджиева, цитирана от БНР.

Извършвани са само козметични ремонти.

Сега е направен основен ремонт на покрива на сградата, както и на отводнителната система, настилката е подменена навсякъде, изградена е и съвременна система за противопожарна безопасност.

Ремонтирано е и подпокривното пространство, което ще бъде използвано за изложби и за хранилище. Все още предстоят проверки на новия асансьор, който осигурява достъп за инвалиди до всички етажи на сградата, а навсякъде са поставени дървени рампи.

Когато сградата е строена, не е предвиждан асансьор. Трябваше да се взимат много спешни решения от конструктор и строители, за да може да се построи този асансьор и да работи, изтъкна инж. Моника Бораджиева.

Музеят е разположен в лявата половина на княжеския дворец и за него отговаря Министерство на културата. Само той е ремонтиран, докато Националният етнографски музей, разположен в дясната част на двореца, не е включен в програмата за ремонт.