Седмиците на аборигенското изкуство" в галерия Art Eternal ще бъдат открити от почетния консул на Австралия в България, г-жа Индиана Трифонова.

Събитието е с начален час 18:30 в понеделник, 12 април. В празничната вечер се очакват и други дългогодишни приятели на Австралия и изкуството на нейните коренни жители.

В галерията ще бъдат показани 30 от картините на българския художник Тодор Велин, прекарал последните 22 години в Австралия.

Платната са рисувани в стила и с техниките на аборигенското изкуство, но носят и личния отпечатък на автора. Редом до картините на Тодор Велин ще бъдат изложени и творбите на Венцислав Вълчев, който е използвал същите изразни средства, но върху дървесни кори.

За всички, които останат запленени от изложените картини, екипът на галерията е подготвил висококачествени репродукции на изключително достъпни цени.

По време на събитието ще бъде прожектиран и интересен филм за аборигените и тяхното изкуство.

Art Eternal се намира в Младост 1, на ул. "Димитър Моллов" 28 Б (в сградата на Bellemonde Complex). Организаторите ще продължат доброто усещане на всички присъстващи в пролетната вечер с коктейл след откриването.

Още за предстоящото събитие може да откриете на обновения сайт на галерията: www.arteternal.eu


Тодор Велин


Тодор Велин е завършил Националната Художествена Академия. Напуска България през 1987 г. През следващите 22 години той живее и твори в Австралия. Преди да напусне родината, художникът има десетки самостоятелни изложби из цял свят - в Белгия, Япония, Италия, Германия, Канада, Франция, Финландия и др. В Австралия се занимава с живопис, скулптура, мозайка, икони и стенописи.

Негово дело са иконописите и стенописите в няколко големи църкви и катедрали там. По време на пътуванията си из южния континент, постепенно той се запознава с изкуството на аборигените, което го завладява със своята мистичност, декоративност и примитивизъм.


През последните години изучава техниката и изразните средства на аборигенските художници. Плод на този труд е първата му изложба с аборигенско изкуство в галерия Art Eternal. До момента Тодор Велин има над 200 картини, в които са използвани изразните средства на древното изкуство - точки, черти, линии и символи.

Венцислав Вълчев


Венцислав Вълчев е завършил Националната Художествена Академия. Негови творби са изложени в галерии в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Участвал е в изложби в Лос Анджелис, Будапеща, Белград. През 2006 има самостоятелна изложба в Москва.

Близкото му приятелство с Тодор Велин го среща с аборигенското изкуство. Привлечен от отношението на аборигените към действителността и пресъздаването й в автентичното и древно аборигенско изкуство, той започва да работи с техните изразни средства.

Неговите първи работи върху дървесни кори могат да се видят в галерия Art Eternal редом до картините на Тодор Велин.