След като миналата година се натъкнаха на колесница, археолозите от Исторически музей Нова Загора продължават да откриват ценни неща в т.нар. Керанова гробница.

Две сребърни чаши с изображения на бога на любовта Ерос са сред най-ценните предмети, намерени досега в зиданата сводеста гробница, която е част от погребален комплекс.
Открити са и уникални стъклени съдове, бронзова кана, леген с дръжка.

Според археолога Веселин Игнатов гробница с размери 3 х 4 метра е на тракийски аристократ от последните десетилетия на I век - първите на ІІ в. сл. Хр.

Предполага се, че вътрешността на камерата е изпълнена с пръст след рухване на тухления свод още през античността. Археолозите очакват още по интересни находки.

Погребението е изключително богато, ако се съди по намерените в началото на разкопките прощални дарове. Това се потвърди и от проучванията на намерената колесница, която показа наличието на особен ритуал при погребенията на знатните траки.

Този сезон при разкопките са намерени и патера с дръжка, наподобяваща глава на овен, канделабър (голям бронзов свещник), ойнохое (бронзова каничка), глинени балсамарии, комплект от 5 броя стригили със стригилодържач (набор сърповидни бронзови остриета за лична хигиена, съпътстващ атлетите и войните ) и други.

Впечатлява наличието на 2 броя умбо (металната изпъкналост на щита), което подсказва че вероятно в гробницата ще бъдат открити оръжия на погребания аристократ - мечове, копия и други.

Веселин Игнатов предполага, че сред находките ще присъстват още мастилница, лампа, столче, вероятно личен комплект хирургически инструменти и други вещи, принадлежали на знатния покойник.

След откриването на уникалната колесница, миналата година на гробницата бе поставена денонощна охрана, за да бъде спасена от набезите на иманярите.

Тази година на мястото на проучванията, се предвижда изграждането на заслон, под който да продължи работата на археолозите през предстоящите зимни месеци.