Церемонията, на която феновете на Майкъл Джексън ще се сбогуват с него, се очаква да бъде дори по-грандиозна от встъпването в длъжност на американския президент Барак Обама, съобщават световните агенции.

Засилено полицейско присъствие има в Лос Анджелис, където ще бъде церемонията в памет на краля на попа.

Подбрани фенове ще се простят с Джако в "Стейпълс център", където той е репетирал последно за турнето си в Лондон.

11 000 почитатели на поп-краля ще могат да присъстват с безплатни билети, които спечелиха чрез електронна лотария. Други 6500 ще наблюдават прощалната церемония на огромен екран в "Нокиа тиатър".

Събитието започва в 10,00 сутринта местно време или 20,00 часа българско.

В 8 сутринта семейството на звездата ще се прости с него на гробището Forest Lawn, но след това ковчегът с тялото на Джако ще бъде транспортиран до "Стейпълс център".

Ковчегът „Прометей" е бронзов и е покрит с 14-каратово злато, а цената му е 25 000 долара. Отвътре е облицован със синьо кадифе. В такъв ковчег е погребан и Джеймс Браун.

Властите в Лос Анджелис са потвърдили и информацията, че по улиците на града няма да има траурна процесия с ковчега с тялото на Майкъл Джексън. Въпреки това полицейското присъствие навсякъде ще бъде грандиозно.

Сбогуването с Майкъл Джексън ще бъде и глобално интернет видео-събитие. Всички потребители на Facebook и Myspace ще могат да коментират церемонията он-лайн, тъй като голяма част от телевизиите предоставят безплатно излъчване.

На церемонията в „Стейпълс център" ще присъстват Стиви Уондър, Марая Кери, Джон Майер, Лайонъл Ричи, Смоки Робинсън, Ъшър, Кобе Браян, Дженифър Хъдсън, Брук Шийлдс и много други.

Организаторите казват, че с 90-минутното събитие ще бъде честван живота на Джексън, който почина на 50-годишна възраст на 25 юни.