Осмото издание на „Световен театър в София" ще се проведе между 1 и 6 юни.

Благодарение на международната театрална платформа от 2007 г. насам в столицата гостуват едни от най-важните имена в сценичните изкуства в Европа и света и имаме шанса да гледами спектакли от репертоара на някои от най-престижните чуждестранни театри.

Четирите представления, част от програмата на „Световен театър в София" тази година, ще могат да бъдат гледани за пръв път в столицата  от 1 до 6 юни, както и във Варна от 4 до 8 юни. Всички спектакли са със субтитри на български и английски език.

Ето и програмата:

„Метаморфозата"
Чита ди Ебла - Форли, Италия
Идея, осветление, режисура: Клаудио Анджелини
София: 1 юни 2014 г., Театрална работилница „Сфумато" - 19:00
Варна: 4 юни 2014 г., Държавен куклен театър - 21:30

„Метаморфозата" е майсторски визуално-пластически спектакъл, вдъхновен от известната едноименна новела на Франц Кафка. Режисьорът Клаудио Анджелини съсредоточава темата за метаморфозата  изцяло върху актьорското тяло, което го интересува като обект на непрекъснато изменение: „Ние, хората, сме тела в постоянна трансформация, в перманентен процес на изграждане и разлагане, един непрестанен поток от енергия...".

„12 разгневени мъже"
Театър Нови - Познан, Полша
От Реджиналд Роуз
Режисура: Радослав Ришчик
София: 3 юни 2014 г., Младежки театър „Николай Бинев" - 19:00
Варна: 5 юни 2014 г., Сцена „Филиал" - 19:30 ч.

„Дванайсет разгневени мъже" е култов филм от 1957 г. на режисьора Сидни Лъмет по  телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз. Екипът на познанската театралната постановка създава спектакъл по същата пиеса, в който доброто и злото са обикновени средства за манипулация, а идеята за „кауза" е само желание да се постигне престиж или признание, а не да се разкрие истината.

Тенденциозният език на заседателите като че ли служи не толкова за постигане на съгласие около обща идея, а за прикриване на лични травми, амбиции, комплекси и желания.

„Бесният локомотив"

Словенски национален театър „Драма Любляна"
От Станислав Игнаци Виткевич-Виткаци
Режисура: Йерней Лоренци
София: 5 юни 2014 г., Младежки театър „Николай Бинев" - 19:00
Варна: 7 юни 2014, Сцена „Филиал" - 19:00 ч.

Това е от най-ярките пиеси на иконата на полския артистичен авангард Станислав Виткевич - Виткаци. Тя заплита абсурден и многозначителен сюжет: двама прочути престъпници - принц Трефалди и неговият помощник Травайак, се представят за машинист и пожарникар и отвличат един локомотив. Целта им е плашеща и странна - те искат с пълна скорост да го сблъскат в друг влак. Така, според тях, ще предизвикат истински божи съд или катаклизъм от космически мащаб и ще се докоснат до тайнството на съществуването и смъртта.

Написана през 1923 г., пиесата „Бесният локомотив" не спира да изправя  предизвикателства пред всеки творчески екип, захванал се с нея - как да се покаже на сцената действие, което се развива върху препускащ влак; как да се „изиграе" един толкова експериментален и необичаен текст? Словенският режисьор Йерней Лоренци открива оригинален театрален ход, като изобразява влака посредством две пиана и създава запомнящо се и екстравагантно театрално кабаре. 

"Кадиш"
Компания „Neath our TREAD" - Балтимор, САЩ
По романа на Имре Кертес
Продуцент и режисьор: Барбара Лансие
моноспектакъл на Джейк Гудман
София: 6 юни 2014 г., ЦКД „Червената къща" - 18:00 и 20:00
Варна: 8 юни 2014 г., Градска художествена галерия - 19:00

„Кадиш" е еврейска траурна молитва, а в основата на представлението е романът „Кадиш за нероденото дете" от унгарския писател Имре Кертес. Представлението го превръща в трескав монолог. Той се случва като изследване на ритуала, загубата и непримиримия вътрешен конфликт на един оцелял от Аушвиц. Той тъгува по своето незаченато дете, повтаряйки като мантра, че отказва да създаде поколение в свят, в който са възможни ужаси като Холокоста.

Разкрива се един откровен до крайност, дълбоко личен поток на съзнанието за невидените жертви на войната, политическата корупция, еврейската идентичност и хумористичната страна на живота.