Титаните на рок музиката „Ролинг Стоунс” разтърсиха кубинската столица Хавана, забивайки пред десетки хиляди хора в комунистическата държава, където по-голямата част от чуждестранната рок музиката беше забранена в продължение на няколко десетилетия, отбелязва БиБиСи.  

Много от присъствалите на концерта, който е бил безплатен, са били заклети рокаджии, които в продължение на години е трябвало да мълчат за своята любов към „Стоунс” и други рок банди.  

Мик Джагър приветствал феновете на испански преди да открие концерта с хита от 1968 г. „Jumpin’ Jack Flash”.

Концертът се състоя няколко дни след историческото посещение на американския президент Барак Обама в Куба.

Десетки хиляди кубинци са образували огромни опашки в продължение на часове, за да влязат на мястото на концерта, което има капацитет за 450 хил. души.

Със „Здравей, Хавана. Добър вечер, моите хора от Куба”, Джагър започнал 2-часовото рок шоу.

„Ролинг Стоунс” изсвириха 18 парчета в двучасов концерт, включително прочутите „Sympathy for the Devil” и „Satisfaction”.

Концертът се разглежда като пореден знак за истинска промяна на „Острова на свободата”. Допреди около 15 години кубинският комунистически режим забраняваше по-голямата част от западната рок и поп музика, която определяше като „упадъчна” и „подривна”.

Ала Куба се промени значително през последните години, особено в последните 18 месеца, след като процесът на сближаване със САЩ се ускори, подчертава БиБиСи.

Феновете са пътували от много части на Куба, присъствали са много хора и от други страни, за да бъдат очевидци на нещо, което някои определят като исторически момент.

Ето и сетлиста, изсвирен от Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс и Рони Ууд:

Jumpin' Jack Flash

It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It)

Tumbling Dice

Out of Control

All Down the Line

Angie

Paint It Black

Honky Tonk Women

You Got the Silver

Before They Make Me Run

Midnight Rambler

Miss You

Gimme Shelter

Start Me Up

Sympathy for the Devil

Brown Sugar

Бис: You Can't Always Get What You Want. (I Can't Get No) Satisfaction