Смислена и топла среща провел премиерът Николай Денков с авторите на книгата " Нашата Коледа" и културни дейци.

Как да излезем над ежедневните проблеми и спорове, този въпрос постави Николай Денков. А след празниците разговорите ще продължат с още писатели и творци. Темите на разговорите са демографията, образованието, патриотизма.

Аз имах искания към тях, сподели Денков. Поискал да му очертаят важните неща за българите.

Захари Карабашлиев отчете, че са провели топъл, човешки, умерен разговор за настоящето и бъдещето на страната. Разговор за нашата България, както се изрази той. А насреща си културните дейци срещнали премиер, който повече слушал.

Борисов и Петков се сплотяват с пари за култура, службите и лекарства

Борисов и Петков се сплотяват с пари за култура, службите и лекарства

На работна среща некоалицията все повече заздравява позиции

Не сме дошли тук с някакви искания, изтъкна той. По-важни от разговорите за парите са други теми.

Преди това в днешния ден на тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия бяха обявени имената на творци, отличени в кампанията на БНР "Българските посланици на културата 2023". За събитието информира националното радио. Отличените са оперната прима Александрина Пендачанска, цигуларят Васко Василев, диригентката Десислава Стефанова, художничката Дили Бозаджиева, писателят Захари Карабашлиев, художничката Кина Бъговска, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, актьорът Руси Чанев, режисьорът Стефан Командарев, писателката Теодора Димова, музикантът Теодосий Спасов и режисьорът Явор Гърдев.

Наградите бяха връчени от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, която е и патрон на кампанията, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, министър на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на културата Кръстю Кръстев и генералният директор на БНР Милен Митев. Отличените получиха плакет "Български посланик на културата 2023 година", специално изработен от художника Стефан Велев, а през цялата следваща година националното радио ще представя творческите им достижения.

Министърът обяснява как да се увеличат заплатите в културния сектор

Министърът обяснява как да се увеличат заплатите в културния сектор

Ще се променят методики

"Културата е нашето ДНК, тя е богатство и необятен хоризонт, талант и вдъхновение. Тя е онзи мост между минало, настояще и бъдеще, който ни прави по-добри", заяви Мария Габриел "Затова тази награда е признание за слушателите, които открояват таланта. И мисия, може би най-благородната мисия на дипломацията. Защото дипломацията търси мир, диалог, откритост и разбирателство. Търси преоткриване на културите и създаване на решения", допълни тя. По думите на външния затова и културната дипломация за пръв път е приоритет във външната политика на България.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева обяви, че за пръв път тази година е предвидено сериозно финансиране от 127 млн. лв. за развитие и подкрепа на творческите индустрии и хората, които развиват човешкия капитал в страната през творческите си заложби. Социалният министър Иванка Шалапатова подчерта, че е изключително важно да насърчаваме ценностите, на които е носител българската култура и благодари на творците, които с изкуството си възраждат нацията. Министърът на културата Кръстю Кръстев сподели надеждата си, че на Игнажден в милиони български домове чрез БНР влизат творците, които разнасят славата на България, нейните гени и таланти. "

Кампанията "Български посланици на културата" се провежда от 2021 г. и цели да открои постиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство.

Протестът на културните дейци ескалира некултурно

Протестът на културните дейци ескалира некултурно

Стигна се до напрежение между полицията и недоволните