На работна, а не лидерска среща, както се изразиха партиите в некоалицията - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС все повече заздравяват позиции. Лидерите на ГЕРБ и ПП, и двамата бивши премиери, Бойко Борисов и Кирил Петков, излязоха с втори за седмица съвместен брифинг в кулоарите на Партийния дом.

Новината, която имаха да съобщят на медиите - рекордни пари в бюджета за сектор "Култура", средства за протонния център, за Националната детска болница, за проблема с лекарствата и реформата в службите. ДПС също подкрепяло разпределението на средствата.

Кирил Петков обясни, че бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно - от 387 млн. лв. на 520 млн. лв. На второ място - утре ще върви бюджетът за НЗОК и ще бъде направен координационен двоен контрол между МЗ и НЗОК, за да може всички търгови за лекарства да имат двоен контрол и парите отиват за лекарства, а не некачествени обществени поръчки.

Трето - започва темата за модернизация в службите, като ще се отделят средства за създаване на специален център за киберсигурност, който да бъде финансиран за противодействие срещу фалшивите новини и атаките, които се случват от интернет.

Петков е доволен, че независимо как се преразпределят разходите, не се надхвърлят 3-те процента дефицит в Бюджет 2024.

Депутатите приеха Бюджет 2024 на първо четене
Обновена

Депутатите приеха Бюджет 2024 на първо четене

Със 144 гласа "за", 66 - "против" и без "въздържал се" парламентът прие на първо гласуване законопроекта

Борисов представи колко средства ще бъдат заделени за култура - 68 млн. лв. за сценични изкуство, за музеи и галерии, 5 млн. лв. за българските културни институти, 15 млн. лв. за фонд "Култура", 5 млн. лв. за стипендии от фонд "Стамболов" - българите, които решат да се обучават в топ университетите на света, но да се върнат обратно в България. След протестите на културните дейци и грозната картина - нашата полиция да се бута с нашите творци не бе добра, оцени той.

Борисов подчерта, че също така службите няма "да страдат" повече, докато партиите си умуват кой е най-добрият вариант за тяхната реформа. Той изтъкна, че некоалицията взела още едно важно решение - за Националната детска болница - в Горна Баня й е мястото. Финансовият министър Асен Василев обещал да отдели средства, за да се изгради и протонният център.

Бойко Борисов уточни още, че когато дойде либерализацията на пазара на електроенергия, ще се намерят защитните механизми за институциите. Ще се подпише договор и с "Уестингхаус" за новите ядрени мощности, в които се залага близо милиард и половина лева. "За да няма много лидери - хилаво бебе. Мен ли ме питаме с моите финансови министри - с Дянков, с постните пици, които ме изядохте години наред. Решенията се взимат в комплект на всички, които имат отношение по темите", коментира Борисов.

С бюджета Асен Василев очаква да върне българите от чужбина

С бюджета Асен Василев очаква да върне българите от чужбина

За да расте българската икономика, трябва да има инвестиции и адекватно заплащане