Бюджетът е разчетен при 3% бюджетен дефицит. Това заяви финансовият министри Асен Василев при дебатите по бюджета за 2024.

Заложена е по-консервативна прогноза за инфлацията, по думите му. За последните 10 години 16 милиарда лева не са направени като инвестиции. Заложена е политика по доходите, която е доста амбициозна, смята той. Над 11% е очакваният ръст на заплатите в частния и държавния сектор. Рекорден е бюджетът и за социални политики, по мнението му.

Основните средства за здраве са насочени към профилактика и достъпно здравеопазване в отдалечените места. Увеличават се и вдовишките добавки, както се похвали финансист номер едно. Запазена е политиката по доходите на учителите, заяви още Асен Василев.

Бюджетът е добре балансиран, изтъкна той. Продължава се политиката държавните и общински детски градини да бъдат безплатни, каза още Асен Василев като поясни, че се увеличават средствата за храна на децата в детските градини. Заделени са пари за детски градини, ясли и училища. Семействата, чиито деца не са приети в детска градина ще получат компенсация от над 500 лева.

За да расте българската икономика, трябва да има инвестиции и адекватно заплащане, е мнението на финансовия министър. Доходите в България доходите растат най-бързо в целия ЕС. Ако тази тенденция продължи, според него, ще видим все повече българи, които се връщат от чужбина.

Депутатите подхванаха Бюджет 2024

Депутатите подхванаха Бюджет 2024

На първо четене

Социалистът Румен Гечев попари ентусиазма на управляващите за икономическия растеж. По време на дебатите по бюджета за 2024 той изтъкна, че редица държави от ЕС влизат в рецесия. Какво става с инвестициите в България, попита Гечев, който очаква свиване на инвестициите.

Дяволът е в детайлите, предупреди социалистът и захапа разходите за инвестиции в отбраната. Вие трябва да предприемете мерки за стимулиране на износа, заяви още Гечев. Чуждите инвестиции не могат да гарантират планирания растеж, по мнението му. Пълненето на бюджета става от хората и малките и средни предприятия, както изтъкна той и настоя за данък върху свръхпечалбите на банките. Това било европейска практика и даде за пример Испания. Още от 2007-2008 този подход се прилага от Великобритания. Приходите от тази мярка могат да се приложат в демографска политика.

Къде са реформите, пита социалистът. Никога няма да стигнем ЕС, прогнозира Румен Гечев. Този бюджет гарантира лазене по икономическото дъно, отсече той.

Росен Желязков не мисли за вето на Бюджет 2024

Росен Желязков не мисли за вето на Бюджет 2024

Очаква обаче напрежение в пленарна зала

Ние като държава имаме един голям проблем и този проблем се казва Асен Василев, заяви Тошко Йорданов от ИТН. Той е против да се харчат пари , които нямаме. Грам морал и професионализъм нямало в НС, според него.

Дайте да си кажем истината за този бюджет, призова депутатът. Приходите и инвестициите са надценени, по думите му. Някакъв срам във вас заради това, което се прави в момента, обърна се Йорданов към депутатите. Накрая идва кръчмаря и иска сметката и я плащат хората, посочи той и се закани ИТН да не спират да казват кой е виновен.

Няма да позволим никой да забрави в какво превръщате държавта, сподели той. Асен Василев му отговори, че дългът е паднал. БВП расте по-бързо, похвали се финансовият министър.

Събираме си данъците, колкото и да не ви харесва, захапа го Василев. Хората ще операт пешкира, отвърна му Тошко Йорданов.

Бюджетът е една платформа за развитие, според Мартин Димитров. Драматично важно е да влезем в Еврозоната в този момент, по думите му. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че левите няма да подкрепят бюджета.

Стига сте плашили обществото,  настоя Венко Сабрутев от ПП/ДБ. Тома Биков пък се похвали, че Бойко Борисов и Делян Пеевски успели да убедят Асен Василев да увеличи парите за култура. Лошият начин на живот е безкултурният начин на живот, категоричен бе той.