Повече от 200 души от трупата на Софийската опера и балет ще участват в летния фестивал "Сцена на вековете", който започва днес в крепостта Царевец във Велико Търново.

Фестивалът е организиран от община Велико Търново, от общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" и от Националната опера, съобщи БиТиВи.

Той води началото си от 1985 година и след прекъсване бе възстановен миналото лято по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

В тазгодишното издание ще бъдат представени оперите "Княз Игор" от Александър Бородин и "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, както и балетът "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис.

Спектаклите ще продължат седем дни - периода от 7 до 16 август. Те ще започват в 21.00 часа.

Сцената и 1200 места за зрителите се намират сред останките от двореца на българските царе в крепостта "Царевец" и това място е естествен декор за двете исторически опери, уточни директорът на Националната опера и балет и режисьор на спектаклите Пламен Карталов.

По думите му амбициите са в следващите години летният фестивал "Сцена на вековете" да привлича и гости от чужбина, които са любители на музикалните спектакли на открито. Така според него ще се стимулира развитието на културния туризъм във Велико Търново.