Две премиери, свързани с култовата филмова поредица Междузвездни войни, очаква днес светът.

Заедно с лентата се очаква и официалният саундтрак към новия епизод Силата се пробужда. Музикалното оформление към филма винаги е било неделима част от него, а Имперският марш отдавна се е превърнал в класика не само за почитателите на поредицата.

Саундтрак изданието е изцяло композирано от носителя на пет награди Оскар - Джон Уилямс. Големият американски композитор, диригент и пианист е автор на музиката и към всички други епизоди от сагата Междузвездни войни.

Албумът включва 23 тематични композиции, които следват плътно сюжета на филма, озвучавайки епично всяка важна сцена от продукцията. Общата продължителност на саундтрак изданието е 77 минути, информират от Animato Music/Universal Music Group, които издават и разпространяват албума.

За първи път музиката към епизод от Междузвездни Войни е записана в Лос Анджелис, а не в Лондон. По този повод Джон Уилямс споделя : „Обикновено отивахме в Лондон и записваме всичко за период от две седмици. Така сме правили винаги досега за филмите на Джордж Лукас. Това обаче не сработи в случая, тъй като подходът на работа на Джей Джей Ейбрамс е много различен.”

Уилямс започва да пише новата музика през декември 2014-а г. и продължава работа почти цяла година, завършвайки записите през ноември 2015 г. Неговият оркестър, съставен от 90 музиканта, записва общо 175 минути музика, която впоследствие е преработена и презаписана, след като Джей Джей Ейбрамс прередактира филмовата продукция. Музикалната тема Snoke е записана от 24-членен мъжки хор.

Star Wars – The Force Awakens – Soundtrack:

 1. Main title and the attack on the jakku village
 2. The scavenger
 3. I can fly anything
 4. Rey meets bb-8
 5. Follow me
 6. Rey’s thème
 7. The falcon
 8. That girl with the staff
 9. The rathtars!
 10. Finn’s confession
 11. Maz’s counsel
 12. The starkiller
 13. Kylo ren arrives at the battle
 14. The abduction
 15. Han and leia
 16. March of the resistance
 17. Snoke
 18. On the inside
 19. Torn apart
 20. The ways of the force
 21. Scherzo for X-wings
 22. Farewell and the trip
 23. The jedi steps and finale