Върховната Рада на Украйна с мнозинство прие законопроект за забрана на изпълнението на руска музика на обществени места, в медиите и в транспорта, а също така увеличи квотата за украинска музика в ефира на радиостанции и телевизионни канали, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Законът забранява публичното изпълнение и излъчване на произведения (включително музикални видеоклипове) на артисти, които са имали или все още имат руско гражданство след 1991 г.

В случай на нарушаване на тази норма, телевизионните и радио компаниите ще трябва да заплатят глоба в размер на 10% от лицензионната такса.

Това няма да се отрази на работата на изпълнителите, които осъдиха военната агресия на Русия срещу Украйна.

За да бъдат включени в списъка с изключения (и по-специално за концертна дейност в Украйна), законопроектът изисква от заинтересованите артисти или техни представители да подадат заявление до Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Заедно с изявлението артистите ще трябва да подпишат декларация, в която осъждат агресията и изискват незабавно прекратяване на войната.

Предполага се, че списъкът с изключения ще бъде публикуван и актуализиран на уебсайта на СБУ.

Всички произведения, написани от руски и съветски (с изключение на украински) автори, ще бъдат премахнати от училищната програма в Украйна. Това решение е взето от работна група към Министерството на образованието за актуализиране на съдържанието на учебните програми по чуждестранна литература, съобщи в петък украинското опозиционно електронно издание "Страна".

В Украйна няма да учат Пушкин, Толстой и Гогол

В Украйна няма да учат Пушкин, Толстой и Гогол

От програмата отпадат всички руски и съветски писатели