Представител на Националната следствена служба върна 2201 културно-исторически ценности на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

На 16 януари в Рим специализираните органи в Италия официално са предали на българското посолство паметниците на културата, както и документацията по случая. Ценностите са били изнесени контрабандно от България в Италия през 2005 г.

Това стана ясно на пресконференция в Националния исторически музей с представители на Националната следствена служба, директорът на НИМ Божидар Димитров, н.с. Николай Марков и следователят по делото Румен Василев.

Ценните предмети са с иманярски произход и са изнесени от страната ни след незаконни разкопки, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров. В контрабандата на ценностите са участвали четирима души - две семейни двойки от Ловеч и Кнежа.

Четири години е отнело на италианските власти да извършат необходимите експертизи за установяването на произхода на вещите, след като лицата, които са ги изнесли от България, са били заловени по време на незаконно търговско изложение.

При ареста в четиримата българи са били намерени предметите и 30 хил. евро, като се предполага, че произходът на парите е от продажбата на български културно-исторически предмети.

„Това е уникален случай, прецедент", посочи Божидар Димитров и поясни, че в повечето случаи при намиране на контрабандно изнесени от България предмети с висока историческа и културна стойност обикновено започват дела и дълги процедури, при които трябва да се докаже действителния произход на ценностите.

Обикновено историята и историческия произход се знае, но той не винаги може да се докаже, което е необходимо, за да бъдат върнати предметите. В някои от случаите може да се наложи дори изследване на пръстта от ценностите и мястото, от което се предполага, че са откраднати.

По думите на директорът на НИМ Божидар Димитров, други държави не връщат намерените антични предмети. За първи път до сега през последната 1 седмица има 3 подобни сигнала - в Австрия и в Милано, Италия.

Италианските власти са върнали културно-историческите предмети, изпълнявайки Европейската конвенция за връщане на незаконно изнесени предмети, посочи още Димитров.

Стойност на ценностите се оценява на около 78 хиляди лева. Директорът на музея Божидар Димитров обаче подчерта, че търговската стойността в лева или евро интересува единствено частните колекционери и иманярите.

Димитров категорично заяви, че за историците много по-важна е информационната стойност, която предметите носят за историята и културата на нашите земи.

Една част от съкровището се състои от 908 броя предмети, които са намерени в едното от семействата и 797 броя монети на обща стойност 57 647 лева. Другата част от съкровището се състои от 1042 броя монети и 251 предмета, оценени на около 21 хиляди лева.

Предполага се, че ценните предмети са от района на античния Рациария в централна северна България, където местата са слабо проучени, съобщи Божидар Димитров.

Върнатите в България предмети са изработени от керамика, кост, бронз, сребро и мед, но няма нито един предмет, изработен от злато. Според историците това означава, че иманярите са продали първо златните предмети, които със сигурност би трябвало да са открили при разкопките.

Най-старият предмет е от 5000 г. пр. Хр. и представлява бронзова киркобрадва. Най-ранните предмети са от времето на Римската цивилизация по българските земи, има и тракийски предмети, като най-късните са датирани от 18-19 век. - т. нар. османски период.

Сред върнатите на България предмети има плоска и широка брадва, гривни, дръжка на съд, голям брой пръстени, като най-много са монетите. Намерена е и миниатюрна сребърна фигурка на бога на търговията Хермес от 200-300 г. сл. Хр. Повечето от предметите са с висок стил и качество, но най-голяма стойност имат ръчно изработените занаятчийски предмети.

Историците със съжаление отбелязаха, че иманярството и търговията с антични предмети в България са се превърнали в занаят. Много от иманярите не са наясно какви огромни загуби търпи българската археология заради незаконните разкопки.

Според експертите в много от случаите иманяри са намирали камъни от гробници, надгробни паметници и други големи предмети, които поради размерите и теглото си не могат да бъдат пренесени и продадени. По този начин важни за българската история и култура предмети традиционно се унищожават или са безвъзвратно изгубени.

Всички върнати на страната ни антични предмети ще бъдат изложени в музея, защото гражданите ценят естетическата стойност на артифактите. 

До десет години затвор и от 10 000 до 100 000 лева глоба е наказанието за престъплението. В момента четиримата души са на свобода в България. Срещу тях се води дело.