На 30-ия Московски международен киновестивал днес бяха обявени първите победители, въпреки че основните награди ще бъдат връчени във вечерните часове, съобщи БНР.

По традиция първи бяха обявени фаворитите на руските и чуждестранните кинокритици.

Членовете на международното жури на Федерацията на киноклубовете връчиха своя приз на българския филм "Дзифт" за „свобода на изразяването и талантливо въплъщение на авторската идея".

Режисьорът Явор Гърдев е успял да съчетае в своята творба елементи на екшъна и язвителна сатира, свързана със спомените на героя за неговото минало при тоталитарния режим в България през 60-те години, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В основния конкурс за игрално кино според руската кинокритика най-добър филм е иранският "От просто по-просто" на режисьора Реза Мир-Карими.

Наградата на Международната организация на кинокритиците ФИПРЕССИ в основния конкурс бе присъдена на руския филм на Катя Шагалова "Веднъж в провинцията".

В конкурса "Перспективи", където бяха представени авторски и експериментални творби, руските кинокритици отдадоха предпочитание на филма на датската кинодокументалистка Линда Вендел "Един кадър". Той е заснет без монтаж - като един кадър, откъдето идва и заглавието му.

Японският режисьор и актьор Такеши Китано получи почетна награда за постижения в киноизкуството.