Известният холандски режисьор Йос Стелинг ще застане начело на международното жури, което ще определи носителят на Голямата награда за най-добър игрален филм на 12-ия „София филм фест" (СФФ).

Журито ще отреди и кой ще получи наградата за най-добър български късометражен филм в конкурса на Jameson.

За Стелинг киното е изкуство, за чието разбиране са достатъчни жестът, мимиката, емоцията.

Чрез камерата, цветовете, музиката, настроението, дори чрез тишината, режисьорът успява да разкрие много повече, отколкото чрез пространни диалози.

Филмите му се характеризират с поставянето на дълбоки психологически и етически проблеми, и тяхното необикновено решение.

Един от най-изявените представители на съвременното холандско кино е многократно награждаван на международни кинофестивали: четири пъти е носител на "Златният Телец" в Холандия, два пъти на "Златен грифон" в Санкт Петербург и на "Златна роза" в Монтрьо.

През 1999 г. Стелинг е отличен за цялостен принос в Уотървил, САЩ, а през 2001 г. Асоциацията на Чешките филмови клубове му присъжда наградата за особени постижения в световното кино.

За своите културни постижения е награден и с най-високото кралско отличие на Ордена на холандския лъв.

Йос Стелинг ще бъде представен на 12-ия „София филм фест" с панорама от 7 филма. Холандската гала ще бъде новата му лента „Душка", за премиерата на който се очаква да пристигнат и актьорите Сергей Маковецки („12") и Силвия Хьокс.

Останалите членове на журито на фестивала са българската актриса Ани Пападопулу и режисьорите Дом Родероу (представил дебютния си филм "Брат ми Том" на СФФ през 2002 г.), Сърджан Голубович (носител на Голямата награда от 2007) и Алексей Попогребски (представил в София дебюта си „Коктебел").