Южнокорейската писателка Хан Канг спечели Нобеловата награда за литература за 2024 г. за "интензивната си поетична проза, която се сблъсква с историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот", съобщи Шведската академия в четвъртък.

Наградата, на стойност 11 милиона шведски крони (приблизително 1.1 милиона долара), прави Хан Канг първата южнокорейска носителка на тази престижна награда. Председателят на Нобеловия комитет на Академията Андерс Олсон заяви, че тя има "уникално съзнание за връзката между тялото и душата, живите и мъртвите" и в своя поетичен и експериментален стил се е превърнала в иноватор на съвременната проза.

Хан Канг започва своята кариера през 1993 г. с публикация на стихове, а дебютът ѝ в прозата идва през 1995 г. с разказите в "Любовта на Йосу". Родена през 1970 г., тя идва от литературно семейство, като баща ѝ също е известен писател.

През 2016 г. Хан Канг печели международната награда "Букър" за романа си "Вегетарианката", който ѝ носи световно признание. В него главната героиня, след ужасяващи кошмари, решава да отхвърли месото и да се изправи срещу социалните норми, като това поражда притеснения у семейството ѝ за психичното ѝ здраве. Романът е екранизиран през 2009 г., а още една нейна книга, "Белези", също е филмирана през 2011 г..

Хан Канг е вторият южнокорейски носител на Нобелова награда след Ким Те-джун, който спечели Нобелова награда за мир през 2000 г..

Нобеловата награда за литература често предизвиква както похвали, така и критики за своите избраници, като понякога Академията пропуска именити автори като Лев Толстой, Емил Зола и Джеймс Джойс. През 2016 г. наградата беше присъдена на Боб Дилън, което предизвика дискусии за това какво всъщност представлява литературата.

Двама учени си поделят Нобеловата награда за физика

Двама учени си поделят Нобеловата награда за физика

За открития, позволяващи машинно обучение в рамките на изкуствени невронни мрежи