Изложбата ще включи рисунки, пастели и масла, създадени през последните няколко години, без те да са обединени или подвластни на едно име и посока на търсене. Наименованията, които се повтаря като „Утро", „Момичета", „Пролет","Ден и нощ", предоставят възможност да се обособят няколко идейни нива, в усилието да се дадат пластични изкази на „Началото" и „Кръговрата". Жанровата неопределеност цели внушаването на тези „начала".

Пейзажът, голото тяло, фигуралната композиция са визуално използвани, за да изведат радостта от живота и естествената нагласа за уют в пластичната хармония на природния ни дом.

Изложбата няма за цел да обобщи част от творческия ми път, а по скоро да отвори нови хоризонти за бъдещи изложби.

Антон Антонов

 

„Рисунъкът следва свободната фигурация, цветните петна живеят самостоятелно или независимо, извън пластично изградения предмет. Жанровата характеристика не е самоцел. Усилието е насочено към постигане самото естество на Картината. От платната звучи сдържан лиризъм, на тях им е свойствена общочовешка достъпност на образа, интелектуален финес. Съчетанието между интелектуалното начало, което не е умозрително-рационално, а е „стоплено" с оригинална живописна чувствителност, прави от Антон Антонов уникално самобитно явление в нашето съвременно изкуство."

Проф. Чавдар Попов

 

Експозицията може да бъде посетена от 19 януари до 2 февруари на ул. „Шипка" 6, етаж 4