Мъж без минало Едни от най-важните филми за 2002 година в световното кино ще се “завъртят” у нас между 7 и 16 март, в рамките на 7-я международен София Филм Фест. Директорът на фестивала Стефан Китанов-Кита уточни, че почти 90 процента от обявените в програмата заглавия вече са потвърдили участието си. Същото важи и за специалните гости, които ще пристигнат в дните на София Филм Фест, водени от легендата Отар Йоселиани, който е пожелал да стои цяла седмица в България, за да се види с многобройните си приятели. В раздела “Специални прожекции” е и филмът му “Понеделник сутрин” взел наградата за режисура на Берлинския филмов фестивал.

100 игрални, 10 документални и 11 късометражни филма са “поместени” в дните на феста, който тази година за първи път ще има конкурсен характер. Припомняме, че тази идея се роди в главата на Кита през миналата година, когато “Ничия земя” на Денис Танович, открил 6-я София Филм Фест и точно в дните на киносъбитието взе своя “Оскар” за най-добър чуждестранен филм.

Спайдър В конкурсната програма ще се представят 12+1 филма. Това “+1” е защото “Рапсодия в бяло” на Теди Москов е с продуцент именно Стефан Китанов, който смята, че не е редно филмът да се бори за голямата награда. А тя е на стойност 5000 евро, като ще има още една награда – за режисура с паричен еквивалент 1000 евро.

Иначе фестивалът се открива с един от шедьоврите на 2002 година, финландско-германо-френската продукция на режисьора Аки Каурисмаки “Мъжът без минало”, грабнал в Кан наградите на журито, за женска роля и за екуменическо кино. В афиша на София филм фест е и поредното “чудо” на Педро Алмодовар “Говори с нея”, отличен със Златен глобус в Лос Анжелис и почти сигурен “Оскар” за чуждестранен филм.

В “Специалните премиери” е и “Спайдър” на Дейвид Кронънбърг, като сред гостите на феста ще е Патрик Макграт – автор на романа и сценарист на “Спайдър”. В този раздел от афиша не бива да се пропуска режисьорската версия на култовия “Апокалипсис сега” на Копола.

25-ият час Когато обаче киноманът разгърне на частта “Предпремиери”, нищо чудно дъхът му просто да спре. Започва се с “25-ият” час на Спайк Лий, за да бъде продължена “звездната” поредица с “Интимност” на Патрис Шеро, “Кървава неделя” на Пол Грийнграс, “Соларис” с режисьор Стивън Содърбърг, 140-минутната лента на Спилбърг “Хвани ме, ако можеш” с Том Ханкс, Леонардо Дикаприо и Кристофър Уокън. И това не е всичко, почти е сигурно пристигането и на “великаните” за 2002 година в САЩ с почти сигурни многобройни “оскари” - “Адаптация” на Спайк Джоузи и “Бандите на Ню Йорк” на Скорсезе.

В никакъв случай не бива да се подминават и панорамите на скандинавското, британско, чешко, балканско, френско и японско кино. По традиция от миналата година всички нови български филми от 2002 година, а дори и само части на незавършените, ще бъдат показани пред гостуващите директори и програматори на най-елитните международни филмови фестивали.