Финалът за Купата на България между ЦСКА и Левски винаги е бил арена, на която са се "раждали" нови футболни герои. Няма съмнение, че подобна възможност ще се открие и за 22-ата на националния стадион в неделя. ТОПСПОРТ предоставя своя своеобразен Топ 3 на играчи от двата състава, които биха могли да се окичат с безмерна слава, ако имат основен принос за победата на своя тим.

ЦСКА

Индивидуалните сблъсъци, които могат да решат големия финал

Индивидуалните сблъсъци, които могат да решат големия финал

ЦСКА и Левски ще използват всичко най-добро от своя игрови арсенал

Жорди Кайседо

Няма как това да не бъде първото име, което да бъде с оптимален потенциал за решаване на Вечното дерби. Еквадорецът вече има два гола срещу "сините", а нов такъв може да донесе и 22-ро национално отличие във витрината на ЦСКА. Добрата новина за "червените" е , че Жорди отново намери головата си форма. Таранът имаше временен период на спад, който обаче преодоля по най-добрия начин - с попадения. Към момента води люта битка в efbet Лига с Пиерос Сотириу за голмайсторския приз (бел.ред- и двамата имат по 16 ), а за Купата е същински "терминатор" - 5 гола от 5 мача.

Снимка 557944

Източник: LAP.bg

Георги Йомов

Преди столичното дерби със Славия, в което отбеляза на два пъти, Георги Йомов не се бе разписвал от 1 март. Или казано по друг начин, головата му суша продължи в цели 9 мача. По принцип, българският национал никога не се е котирал с реализаторските си умения, но все пак има варианти, при които да се превърне в големия герой на финала. А той вече го е постигал! Именно негова решителна дузпа дари Славия с Купата през 2018, когато съперник на "белите" беше точно Левски. Йомов може да изпъкне и с някоя важна асистенция, защото от него се очаква да бъде най-пробивният футболист в "червените" редици.

Снимка 542047

Източник: LAP.bg

Греъм Кери

Ирландецът имаше изключително силен период през есента, когато беше важна част от "армейския" поход в Лига на конференциите. Тогава се разписа на четири пъти в 11 срещи. 10 пък са асистенциите му в efbet Лига до този момент. Кампанията бе доста сложна за островитянина, който трябваше да се справя със сложен личен проблем, а също така и да играе на много различни позиции в състава на ЦСКА. Април не беше най-благодатният му откъм игрови минути, но май стартира с пълни 90 срещу Славия. Кери има опит с това да наказва Левски, а опасността може да дойде от уменията му да шутира от средна и далечна дистанция.

Снимка 528536

Източник: LAP.bg

Изненадата: Мено Кох

Във финала преди година, жокерът за ЦСКА се казваше Бисмарк Чарлс. На 15 май тайното "армейско" оръжие може да бъде капитанът Мено Кох. Една от двете нидерландски кули в отбора. При отсъствието на Юрген Матей, именно бившият футболист на ПСВ (Айндховен) може да сломи вечния съперник при някое статично положение. Кох играе отлично с глава и винаги съумява да намери правилната позиция във вражеското наказателно поле. Със сигурност обаче далеч по-важната му задача е да подсигури спокойствието за своя вратар Димитър Евтимов.

Снимка 564324

Източник: LAP.bg

ЛЕВСКИ

Купата на България – някога беше турнирът на Левски...

Купата на България – някога беше турнирът на Левски...

Ще бъде ли отново?

Уелтън

Бразилецът дойде едва през зимата, но вече е смятан за най-добрия в редиците на Левски. Въпреки богата си история като чист централен нападател, на "Герена" №17 се подвизава като крило. По фланга латиноамериканецът има възможност да демонстрира своя богат технически арсенал, а понякога да завършва и в мрежата на противника. От това вече се убеди соченият за фаворит и в надпреварата за Купата - Лудогорец. Уелтън вече изигра два добри мача срещу ЦСКА, в които малко му попречи, за да не отбележи. Третият път може да е щастлив за него и по този начин да се превърне в героя, който да донесе трофей на Левски след 13-годишно очакване.

Снимка 571621

Източник: LAP.bg

Билал Бари

Не е от централните нападатели, които бележат непрестанно, но мароканецът има всичко необходимо, за да се превърне в герой. Подобен развой на събитията ще бъде своеобразен реванш за юношата на Ланс, който доста често бива критикуван за своите реализаторски умения. С идването на Стоилов, Бари леко покачи броя на отбелязани от него попадения, но любопитното е, че поти винаги бележи в напечените мачове, справка - визитите на Лудогорец. А какъв по-добър шанс да останеш в историята, дарявайки Левски с победа в мач №1 на България. Нужно е да отбележим, че все още няма гол срещу ЦСКА.

Снимка 570068

Източник: startphoto.bg

Филип Кръстев

Халфът има ключов принос за представянето на Левски, но освен с пасовете си, Кръстев може да помогне и с важно попадение. Главен отговорник е за изпълняването на почти всички статични положения в селекцията на Станимир Стоилов. Всичко това го прави потенциално опасен за съперниковия вратар при преки свободни удари или дузпи. По подобие на Георги Йомов, Филип по-скоро може да има поддържаща роля на "геройската", но именно това го прави толкова опасен - просто не знаеш, откъде ще дойде динамиката в неговите действия.

Снимка 564343

Източник: levski.bg

Изненада: Цунами

Бразилецът откри головата си сметка срещу Черно море, а по този начин разкри универсалността, с която разполага. Точно тя може да донесе Купата на България на Левски. Вендерсон умее да атакува от фланга, да стреля с глава и да изпълнява в стил "Предраг Пажин" далечни фаулове. Всичко това може да го превърне в голямата изненада на Вечното дерби. А и има да изкупва грехове от дебюта си в мач №1 през март, когато си изкара червен картон.

Снимка 573111

Източник: startphoto.bg